Πριν λίγους μήνες, η ανακοίνωση του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ που θα καλύψει τα 2/3 των γραμμών της επικράτειας με οπτική ίνα, έμελλε να θέσει νέες βάσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα ήρθε, καθώς ήδη περισσότερα από 730.000 σπίτια κι επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.800.000 πολίτες, μπορούν να έχουν Internet που «τρέχει» με 1Gbps μέσα από την εμπορική διάθεση ταχυτήτων 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps. Όλα αυτά, μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών της χώρας, μέσω υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home). Στόχος είναι, έως το τέλος της χρονιάς, οι οπτικές ίνες να έχουν φτάσει σε 1 εκατομμύριο σπίτια κι επιχειρήσεις και 3 εκατομμύρια έως το 2027.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της θέσης της χώρας στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δείκτες, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, και στη βελτίωση της καθημερινότητας των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Είναι ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στο να έρθει η Ελλάδα πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit.

Γιατί να επιλέξω σύνδεση FTTH;

Για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, η  σύνδεση με υποδομή FTTH, δηλαδή με 100% οπτική ίνα μέχρι την πρίζα, σημαίνει 100% εγγυημένη απόδοση υπερ-υψηλής ταχύτητας internet. Αν αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό, αξίζει να αναφέρουμε το ταχύτερο downloading και uploading, χωρίς επιρροές από  εξωγενείς παράγοντες ( κρύο, υγρασία, μαγνητικά πεδία) και την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών συσκευών που τρέχουν την ίδια στιγμή βαριές εφαρμογές στο ίδιο δίκτυο. Μεταξύ άλλων, αυτό συνεπάγεται και σημαντική ενίσχυση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, αφού εξασφαλίζει σταθερή, αξιόπιστη σύνδεση κατά τη χρήση εφαρμογών video conference, χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις.

Ας μην ξεχνάμε το αισθητά μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα των συνδέσεων FTTH, καθώς τα δίκτυα οπτικών ινών καταναλώνουν από 10 έως 15 φορές λιγότερη ενέργεια για τη ροή δεδομένων από αυτά του χαλκού.

Περισσότερες πληροφορίες για τα διαθέσιμα προγράμματα για το σπίτι θα βρεις εδώ και για την επιχείρηση εδώ.