O Διευθύνων Σύμβουλος της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος μίλησε στο συνέδριο του Economist “The Second Thessaloniki Metropolitan Summit” που πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα «Η Ευρώπη σε περιόδους αναταραχής: Πηγαίνοντας το όραμα για ενότητα και αλληλεγγύη στο επόμενο επίπεδο».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του συντονιστή Alasdair Ross στο πάνελ με τίτλο «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: Τι μας διδάσκει η ψηφιακή ώθηση στην Ελλάδα;» ο κος Γεωργιόπουλος,  σημείωσε μεταξύ άλλων πως στην 4η βιομηχανική επανάσταση, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ελλάδα πρέπει να είναι στους πρωταγωνιστές της νέας ψηφιακής εποχής. Το άλμα στο μέλλον απαιτεί χειροπιαστό επενδυτικό όραμα και σημαντικές εθνικές υποδομές, για να «ξεκολλήσει» η χώρα από τις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης σε ταχύτητες πρόσβασης και δίκτυα νέας γενιάς. Τα δίκτυα οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH) ή οπτικής ίνας στο κτίριο (FTTP) αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και κορμό για την ψηφιακή εποχή.

«Μέσα από μια επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ, την επόμενη πενταετία, στη NOVA χτίζουμε ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών και ανοίγουμε τον δρόμο για μια Ελλάδα υψηλών ταχυτήτων, ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μέλλοντος.

Η κατασκευή υπερσύγχρονων υποδομών δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς 10 Gigabit έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, οπότε και θα καλύπτει πάνω από το 70% των Περιφερειών της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας, που μεταφράζεται σε πάνω από 22.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών νέας γενιάς, ενώ η υπερσύγχρονη νέα επιλογή θα είναι διαθέσιμη σε 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν επίσης οι:  Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Bart De Witte, founder, HIPPO AI Foundation, founder, Digital Health Academy, Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος,  και Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων στο ALBA Graduate Business School.