Ολοφάνερος πλέον είναι ο κίνδυνος στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές να επαναληφθεί το σκηνικό στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου οι μάρτυρες επικαλούμενοι το απόρρητο δεν συνέβαλαν στο να πέσει φως στις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων όπως του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και κομμάτων όπως στην περίπτωση των συνακροάσεων του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ αλλά και δημοσιογράφων.

Αντιδράσεις για τη μη δημοσιοποίηση και διανομή των πρακτικών στους βουλευτές

Το θέμα του απόρρητου, το αν δηλαδή οι μάρτυρες που θα κληθούν δεσμεύονται ή όχι από το απόρρητο, θα απασχολήσει τις αυριανές εργασίες της εξεταστικής επιτροπής στη δεύτερη συνεδρίασή της. Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση στην επιτροπή.

Πάντως η επεισοδιακή πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής και οι σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση της πλειοψηφίας να μη δημοσιοποιούνται τα πρακτικά αλλά και να μην δίνονται στους βουλευτές – μέλη της επιτροπής προμηνύουν ότι η ένταση θα συνεχιστεί και για το θέμα του απόρρητου.

Η κυβέρνητική γραμμή περί διαφύλαξης των απορρήτων εθνικής ασφαλείας δεν έχει αλλάξει, ενώ στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία υπενθύμισε ότι είναι κακούργημα που τιμωρείται με δεκαετή φυλάκιση η παραβίαση του απορρήτου για τους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή.

Ομερτά

Μάλιστα πολύ σκληρές ανακοινώσεις εξέδωσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ που έκαναν λόγο για επιβολή «ομερτά» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται σε ότι αφορά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη πίσω από το απόρρητο.

Επιχείρηση συγκάλυψης

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης μάλιστα συνέδεσαν τη στάση της πλειοψηφίας της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή σήμερα και την απόφαση να μη δημοσιοποιούνται τα πρακτικά αλλά και να μην δίνονται στους βουλευτές με την παρέμβαση της κας Μπακογιάννη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε πώς «οι  αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για πολυκομματικό προεδρείο, αλλά και η πρωτοφανής απόφαση να μην διανέμονται καν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές και τις βουλεύτριες μέλη της εξεταστικής επιτροπής, αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης».

«Έρχονται σε συνέχεια των αδιανόητων χθεσινών δηλώσεων της κας Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση.

Απόλυτο σκοτάδι

»Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη» σημείωσε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Κρύβεται πίσω από το απόρρητο

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «αν ήθελε πράγματι ο ελληνικός λαός να μάθει με νόμιμο τρόπο την αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα κρυβόταν πίσω από το απόρρητο. Θα αξιοποιούσε τη δυνατότητα που του δίνει το άρθρο 14 παρ. 4 ν. 3649/2008 και θα προχωρούσε στην άρση του απορρήτου για τους υφισταμένους του στην ΕΥΠ, ώστε θεσμικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και η Εξεταστική Επιτροπή να ενημερωθούν για τον λόγο παρακολούθησης του Προέδρου του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προς αυτή την κατεύθυνση εξαπολύουν σφοδρά πυρά κατά της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «έδωσε γραμμή για να μην σπάσει το απόρρητο και αποκαλυφθεί η αλήθεια». Χαρακτηριστικές είναι οι αναρτήσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Σπυρόπουλου και του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Η επίκληση του απόρρητου εμποδίζει τη διερεύνηση

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ τόνισε ότι η επίκληση του απόρρητου εμποδίζει τη σε βάθος διερεύνηση και άρα την ουσιαστική υλοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τελικά την αποκάλυψη της αλήθειας στον ελληνικό λαό. Ο κ. Καραθανασόπουλος σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε ότι το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής είναι ο έλεγχος παραλείψεων, καταχρήσεων κλπ από πλευράς ΕΥΠ και άλλων κρατικών οργάνων που προσβάλλουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως το απόρρητο των επικοινωνιών, την προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ.

Κατά δεύτερον, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η εξεταστική επιτροπή έχει αρμοδιότητες ανακριτικής αρχής και ως εκ τούτου με βάση τα ισχύοντα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν μπορεί να γίνεται από τους μάρτυρες που θα εξεταστούν επίκληση του απορρήτου ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής.

«Τρίτο, αντίστοιχα έχει δικαίωμα να λάβει γνώση και σχετικού κρίσιμου υλικού δικογραφιών που έχουν ήδη σχηματιστεί, χωρίς να μπορεί να γίνεται ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής επίκληση της αρχής της μυστικότητας της ανάκρισης» πρόσθεσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Νομική υποχρέωση η τήρηση του απόρρητου

Η Ντόρα Μπακογιάννη ωστόσο επανήλθε με σημερινές της δηλώσεις στον real fm και επέμεινε στην απόψη που εξέφρασε χτες για την υποχρέωση των μαρτύρων να τηρήσουν το απόρρητο.

«Ο νόμος περί απορρήτου για τους υπαλλήλους, διότι υπάλληλοι είναι όλοι και ο διοικητής, είναι ένας νόμος που τους υποχρεώνει στην τήρηση του απορρήτου ακόμα και όταν φύγουν από την θέση που βρίσκονται. Οι μυστικές υπηρεσίες χωρίς νόμο περί απορρήτου δεν υπάρχουν, θα ήταν άλλωστε παγκόσμια πρωτοτυπία.

»Υπάρχει η δυνατότητα στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη, να προσέλθει να ενημερωθεί προσωπικά και εκείνος πλέον, που δεν καλύπτεται από κανένα απόρρητο να δημοσιοποιήσει το θέμα. Αυτή την δυνατότητα ο κ. Ανδρουλάκης την έχει.

»Το να υποχρεώσει έναν υπάλληλο ή να κάνει προσπάθεια να υποχρεωθεί ένας υπάλληλος να βγει να δημοσιοποιήσει ένα θέμα, παραβιάζοντας το νόμο, είναι κάτι που νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να επιθυμεί κανένα κόμμα. Όταν λέμε όλα στο φως αυτό ακριβώς εννοούμε» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Απόδειξη ενοχής

Τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος δηλώνοντας ότι «η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα συνεδριάσει δημόσια για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εδώ το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να επιβάλει σιωπή. Η επιχείρηση συγκάλυψης είναι άλλη μία απόδειξη ενοχής».