«Το παρακράτος Μητσοτάκη έχει τραυματίσει και συνεχίζει να τραυματίζει τη Δημοκρατία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που κάνει λόγο για «επιχείρηση ‘κουκούλωμα’ του σκανδάλου των υποκλοπών από το παρακράτος Μητσοτάκη».

Εντολή να καταστραφούν αρχεία της ΕΥΠ

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σύμφωνα με το δημοσίευμα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ που εντάσσονται στο περιβάλλον Μητσοτάκη ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb των παρακολουθήσεων με σκοπό την καταστροφή τους» και «όλα αυτά μετά την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ ότι προχωρά επιτέλους σε ελέγχους».

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει πειστικές απαντήσεις οι δε αρμόδιοι θεσμοί, Δικαιοσύνη και ΑΔΑΕ, θα πρέπει με κατεπείγουσα διαδικασία να ενεργήσουν και να εξεταστούν οι αρμόδιοι για τις παρακολουθήσεις υπάλληλοι». «Χρέος όλων μας να μπει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμη πληροφορία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο ίδιο θέμα για την εντολή καταστροφής αρχείων των παρακολουθήσεων στην ΕΥΠ, δήλωσε ότι «είναι μια πολύ κρίσιμη πληροφορία που δείχνει ακριβώς τον πανικό που υπάρχει σε όλο το μηχανισμό του επιτελικού οικογενειακού παρακράτους που έχει φτιάξει το καθεστώς Μητσοτάκη».

Προνόμιο για τον εαυτό του

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μην ελεγχθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών», έκανε λόγο  για μια «τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης», και μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» υπογράμμισε:

«Στις 29 Ιουλίου η Κομισιόν στέλνει επιστολή στην Ελλάδα, στην οποία ρωτάει για το Predator και τις παρακολουθήσεις». «Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου είναι ότι αυτά αποτελούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί η Κομισιόν. Τρεις μέρες μετά παραιτούνται ο διοικητής της ΕΥΠ, ο άνθρωπος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να τον διορίσει- και ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης. Και αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε 48 ώρες για να απολογηθεί, έβγαλε ένα διάγγελμα στο οποίο είπε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη αλλά αυτή περιορίζεται στα μη εκλεγμένα και διορισμένα από αυτόν πρόσωπα, δηλαδή στον ανιψιό του και στον επικεφαλής της ΕΥΠ».

Σουλτάνος

«Είπε επίσης ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση, αλλά αν το γνώριζε δεν θα το έκανε. Με ποιον τρόπο θα παραβίαζε το νόμο σαν σουλτάνος, δεν μας εξηγεί», πρόσθεσε. «Έχει προηγηθεί όλων αυτών, η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση κατήργησε την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις ώστε ο πολίτης, μετά το πέρας της διαδικασίας, να μπορεί να ενημερωθεί ότι τέθηκε υπό παρακολούθηση», εξήγησε.

«Και φτάνουμε στο αδιανόητο που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στη Βουλή, ότι δεν ξέρει τι κάνει η ΕΥΠ. Αν αυτός που έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ δεν ξέρει τι κάνει, τότε ποιος ξέρει; Ήταν μόνο ο ανιψιός του; Και γίνεται η κυβέρνηση να θεωρεί ότι δεν θα απαντήσει λέγοντας ότι αυτά είναι θέματα εθνικής ασφάλειας;», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παίζει καθυστερήσεις

Τόνισε ακόμα ότι «δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία να έχει παραιτηθεί ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και αυτοί να μην έχουν περάσει ακρόαση από επιτροπή της Βουλής». «Η ΝΔ τόσο καιρό “παίζει καθυστερήσεις” και δεν ορίζει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αίτημα

Αναφερθείς στα τελευταία στοιχεία από το βαρόμετρο της Public Issue, επισήμανε ότι «το 75% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του κ. Μητσοτάκη για αυτό που έχει συμβεί, ενώ και το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Ταυτόχρονα, το 54% των ερωτηθέντων ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού», συμπλήρωσε. «Εδώ που βρισκόμαστε υπάρχει ένα αίτημα επαναφοράς κανόνων ασφάλειας για τη Δημοκρατία», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.