Το ιστορικό Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, κλείνει 31 χρόνια παρουσίας και παραμένει πιστό και φέτος στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό, από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου, με ελεύθερη είσοδο.

Δημιουργώντας υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη ένα πανόραμα μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας στα ομορφότερα σημεία της πόλης -όπως πλατεία Αγίου Γεωργίου, το Παλαμήδι, η πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, η Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο- το Φεστιβάλ αποτελεί, για άλλη μια χρονιά, αφορμή για επισκέπτες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο να καταφθάσουν στο μαγευτικό Ναύπλιο.

Ο Δημήτριος Ι. Κωστούρος, Δήμαρχος Ναυπλιέων μίλησε στα «Νέα» για το φεστιβάλ και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

Το φεστιβάλ επιστρέφει για 31η χρονιά. Ποια είναι για εσάς τα highlights του;

Το Μουσικό Φεστιβάλ του Ναυπλίου για 31η χρονιά, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του επιστρέφει δυναμικά από τις 8 Ιουλίου μέχρι τις 16 Ιουλίου στα μουσικά δρώμενα με ένα εξόχως δημιουργικό πρόγραμμα με τη συνδρομή και την επιμέλεια του καλλιτεχνικού μας διευθυντή Γιάννη Βακαρέλη που έχει την ευθύνη και την εποπτεία σε όλο αυτό το εγχείρημα. Αυτή την επετειακή χρονιά, όπου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την
απελευθέρωση του Ναυπλίου η εκδήλωση που θα κλέψει την παράσταση θα είναι η αναπαράσταση της Δίκης του Κολοκοτρώνη στην Πλατεία Συντάγματος σε ένα χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της ιστορικής Δίκης, με μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας, δικαστές, προσωπικότητες της
εποχής, ξαναζωντανεύοντας εκείνη την ταραγμένη περίοδο της Ιστορίας μας.

Γιατί να έρθει ένας επισκέπτης μέχρι το Ναύπλιο για χάρη του Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ του Ναυπλίου είναι ένα μουσικό γεγονός βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, με διεθνή αναγνωρισιμότητα το οποίο μπαίνει αισίως στην δεύτερη τριακονταετία ζωής του. Αποτελεί για τους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία και συνάμα ευκαιρία για μια περιήγηση στο μαγευτικό Ναύπλιο, να γνωρίσουν τις ομορφιές του, να ανακαλύψουν την ιστορία του και να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα μια μουσική πανδαισία καταξιωμένων καλλιτεχνών σε ένα πανόραμα εκδηλώσεων στα πιο όμορφα σημεία της πόλης: στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Παλαμήδι, την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, την πλατεία Ευαγγελίστριας, την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο.

Πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει την πόλη ένας τέτοιος πολιτιστικός θεσμός;

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Ναυπλίου αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που προβάλει την ιστορία και  το φυσικό πλούτο του Ναυπλίου σε όλο το κόσμο.  Ενδεικτικά το Φεστιβάλ έχει προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, ενώ στην σκηνή του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, 24 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου, πολλά και διάσημα ονόματα της μουσικής σκηνής αλλά και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Αποτελεί έναν θεσμό για τον τόπο μας και κατατάσσεται ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά και μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα με διεθνή εμβέλεια και απήχηση με σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την τεράστια πολιτιστική του αξία. Κάθε χρόνο εξελίσσεται και μεγαλώνει με παραστάσεις που θα τις ζήλευαν στο εξωτερικό προσδίδοντας στο Φεστιβάλ περισσότερη αίγλη και κύρος.

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, σηματοδοτεί το φεστιβάλ για εσάς μια πιο αισιόδοξη καλοκαιρινή περίοδο;

Μια πανδημία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά σε ένα μουσικό Φεστιβάλ που παραμένει διαχρονικό και αναλλοίωτο στο χρόνο. Το φετινό Φεστιβάλ του Ναυπλίου με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον σηματοδοτεί την ελπίδα, την αναγέννηση και την αισιοδοξία αφήνοντας πίσω  όλες τις δυσκολίες που μας ταλαιπώρησαν. Προσμένουμε σε αυτό το μουσικό ταξίδι των 10 ημερών να συναντηθούμε με σημαντικούς καλλιτέχνες, να χαρούμε τη δουλειά τους να περάσουμε όμορφα και αξέχαστα βράδια. Ας αφήσουμε λοιπόν τη μουσική να μας ταξιδέψει. Σας περιμένουμε στο Ναύπλιο να απολαύσουμε όλοι μαζί τη μουσική πανδαισία και τις εκδηλώσεις που έχουμε ετοιμάσει.