Για μία νέα πλατφόρμα που λανσάρει ο δήμος Παλαιού Φαλήρου και επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν την υγεία τους μέσω της μιας εφαρμογής της, μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Φωστηρόπουλος, μιλώντας στο δεύτερο OT Forum.

Η νέα πλατφόρμα ομάζεται «Smart Bear». Σύμφωνα με το δήμαρχο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη ψηφιακή υγεία δηλαδή μπορεί κάποιος να παρακολουθεί την υγεία τους μέσα από σύγχρονες και «έξυπνες» συσκευές. Όπως είπε στόχος του προγράμματος είναι η υγιής γήρανση. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν 1000 έλληνες πολίτες εκ των οποίων οι 700 είναι από τον Δήμο του Π. Φαλήρου και οι υπόλοιποι 300 από την περιφέρεια Πελοποννήσου,  να λαβουν αυτή την παροχή για να μάθουμε μέσα απο την εφαρμογή της τα απότελέσματα.

Ποιους αφορά

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι ένα πρόγραμμα που αφορά ουσιαστικά τους πολίτες ανω των 65 ετών. Εκτός από την Ελλάδα, παράλληλα συμμετέχουν και 6 άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης. Δηλαδή στο πρόγραμμα συμμετέχουν πόλη από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όπως είπε ο δήμαρχος η χρηματοδότηση είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα βήματα συμμετοχής

Στα ΚΑΠΗ και στα δημοτικά ιατρεία έχουν μοιραστεί φυλλάδια ώστε οι άνθρωποι να λάβουν την πληροφορία και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να έχει έξι παθήσεις. Καρδιαγγειακές παθήσεις, βαρηκοΐα, αστάθεια και καποια ψυχικά προβλήματα όπως κατάθλιψη.

Όπως ανέφερε όταν έχεις δύο από τις έξι αυτές παθήσεις είναι υποψήφιος για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα. Θα υπάρξουν, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έξυπνες» συσκευές που θα δοθούν στους πολίτες, εντελώς δωρεάν, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα διαρκεί 60 μήνες.  Ξεκίνησε το από 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024 και τα αποτελεσματα θα κατατεθούν στην Ε.Ε.

Γιατί είναι «έξυπνη» πόλη το Π. Φάληρο

Σύμφωνα με το δήμαρχο, το παλαιό Φάληρο έχει ήδη εδώ και μία 10ετία εμπλακεί σε προγράμματα υγείας. Όπως είπε το Φάληρο ήταν πιλότος για την Εύρωπη σε πρόγραμμα για τον ζαχαρώδη διαβήτη.

Στο Φάληρο επίσης όπως είπε ξεκίνησε για πρώτη φορά το gov.gr, οι ψηφιακές θυρίδες. Ήταν από τους πρώτους δήμους που εντάχθηκαν σε αυτό το πρόγραμμα. Μοναδική επίσης εφαρμογή όπως είπε, είναι ότι μέσο του viber ο πολίτης λαμβάνει τα πάντα για το Δήμο στο κινητό του όπως για παράδειγμα που γίνονται rapid test .

Υγεία και άθληση

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η πόλη έχει ένα προγραμμα για τα ηλεκτρικά ποδήλατα προκειμένου, εντελώς δωρεάν οι πολίτες να μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 45 ποδηλάτα.

Καθαριότητα

Σχετικά με την καθαριότητα του δήμου μίλησε για την παρακολούθηση με τους «έξυπνους καδους» όπου όπως είπε είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι πετυχαίνουμε εξοικονόμιση στα καύσιμα. Οι ψηφιακές εφαρμογες μας βοηθούν παρα πολύ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο δήμαρχος τόνισε «ότι η πόλη δεν άρκει να είναι έξυπνη αν οι πολίτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν  τις εφαρμογές και εαν δεν είναι ανθρώπινη η πόλη. Θελουμε μια πολή φιλική και ανθρώπινη».