Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υποδέχθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνη.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, κατά τη συνάντηση, στις διαρκείς προκλήσεις «αν και η λέξη προκλήσεις είναι ευφημισμός, θα έλεγα απειλές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, που δέχεται η Ελλάδα από τη γειτονική Τουρκία. «Αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη κρίση με τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν δικαιούται μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η γειτονική Τουρκία, να δημιουργεί ή να επιχειρεί να δημιουργήσει μία κρίση μέσα στην κρίση», τόνισε με έμφαση ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Οφείλουμε όλοι να είμαστε σταθεροί και αυστηροί ως προς αυτό και να αντιληφθούν οι γείτονές μας ότι αυτού του είδους οι προκλήσεις και οι απειλές πρέπει επιτέλους να λάβουν ένα τέρμα».

Ο κ. Τασούλας, σχολιάζοντας τη ρωσική επιθετικότητα, τόνισε πως «ο ρόλος μας δεν είναι πια να πολεμούμε, όπως μας αναγκάζει η Ρωσία του Πούτιν. Ο ρόλος μας είναι να συνεργαζόμαστε, να νοιαζόμαστε για την προκοπή μας και για την προστασία του περιβάλλοντος». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «σε αυτές τις προκλήσεις, σε αυτές τις φιλοδοξίες, σε αυτές τις προοπτικές είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα ξαναγυρίσουμε, αντιμετωπίζοντας τη ρωσική επιθετικότητα και παραμερίζοντάς την χάρη στην ενότητα των ελεύθερων χώρων, χάρη στην ενότητα του δυτικού κόσμου, μέρος του οποίου, κυρίαρχο, αποτελεί η χώρα την οποία εκπροσωπείτε αλλά και μέρος του οποίου πιστό, άξιο και σταθερό, αποτελεί και η δική μου χώρα».

Από την πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερα θερμή σχέση» της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στην «ιστορική» ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στο Κογκρέσο. Ο κ. Τσούνης προσκάλεσε τον κ. Τασούλα να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, στην ορεινή Ναυπακτία και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί και τα Ιωάννινα.

Ο πρόεδρος της Βουλής προσέφερε στον Πρέσβη των ΗΠΑ ένα συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο της Τράπεζας της Ελλάδος που αφορά στις εδαφικές επεκτάσεις της χώρας κατά την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων ΄12-13. «Είναι η επέκταση που σημειώθηκε στην περιοχή της Ηπείρου, το οποίο δείχνει και την αποφασιστικότητα της Ελλάδος αλλά και την ανάγκη να ζήσει ειρηνικά στο σύγχρονο κόσμο και να ασχοληθεί με την προκοπή της και την ευημερία των κατοίκων της», όπως σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Επίσης έδωσε στον κ. Τσούνη τη σπουδαία έκδοση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Οι Έλληνες στη Διασπορά. 15ος-21ος αιώνας», επειδή «είστε τέκνο της Διασποράς», όπως είπε ο κ. Τασούλας στον κ. Τσούνη, στην οποία έκδοση περιλαμβάνεται όλη η χαρτογραφία της Διασποράς του ελληνισμού.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της Βουλής ξενάγησε στον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», όπως και σε άλλους χώρους του Κοινοβουλίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.