Ήρθε η ώρα των  «αποκαλυπτηρίων» του νέου ΕΝΦΙΑ. Μετά την έκδοση της απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενου του νέου εκκαθαριστικού του φόρου ακινήτων, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανάρτηση των λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ώρες με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι και αύριο Τρίτη.

Η ΑΑΔΕ άλλαξε και τα “ραβασάκια” του φόρου ακινήτου. Στο νέο έντυπο υπάρχουν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρέχεται μια πλήρη εικόνα σχετικά με τη διαφορά που προκύπτει μετά τις μειώσεις και τις προσαυξήσεις του φόρου. Συγκεκριμένα στο νέο εκκαθαριστικό θα αναγράφεται η νέα συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει προκύψει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως επίσης και:

– Ο κύριος φόρος

– Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

– Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

– Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη,  οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Σημειώνεται ότι η  καθυστέρηση  στην έκδοση των εκκαθαριστικών, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που  θα προβλέπει ότι η  πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία  βεβαίωσής του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022. Σημειώνεται ότι ο νόμος  προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Με τα νέα εκκαθαριστικά, περίπου 8 στους 10  ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για  περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Η «καμπάνα» του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει φέτος για  350.000 φορολογούμενους που  θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021 με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες.

Δείτε το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Πηγή: ΟΤ