Ήταν 23:27 της 14ης Απριλίου  όταν τα διεθνή μέσα έβγαλαν έκτακτη είδηση πως το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στρατού της Μαύρης Θάλασσας, βυθίζεται.

Ωστόσο οι τραγικές συμπτώσεις της ζωής επιβεβαιώνονται περίτρανα σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, καθώς εκείνη την ώρα πριν 110 χρόνια βυθιζόταν ένα άλλο τεράστιο πλοίο, ο Τιτανικός.

Παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλές διαφορές στον τρόπο και τον τόπο βύθισης των δύο πλοίων, η χρονική σύμπτωση είναι εκπληκτική.

Στις 23:00 βυθίστηκε το Moskva και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον… Τιτανικό

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, το βράδυ της 14ης Απριλίου του 1912 στις 23:40, ο παρατηρητής του πληρώματος Φρέντερικ Φλιτ εντοπίζει παγόβουνο ακριβώς μπροστά από τον Τιτανικό. Τότε το παγόβουνο χτυπά στη δεξιά πλευρά του πλοίου. Δέκα λεπτά μετά πάνω από 4 μέτρα νερό μπαίνει από το μπροστινό τμήμα του πλοίου.

Η ακριβής ώρα που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον «Τιτανικό» ήταν στις 02:20 τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου.

Τότε η σπασμένη πρύμνη του Τιτανικού μένει για λίγο επίπεδη στην επιφάνεια του νερού. Εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονται μέσα στο νερό παγώνουν μέχρι θανάτου. Πολλές σωστικές λέμβοι που έχουν απομακρυνθεί με πολλές κενές θέσεις, τελικά επιστρέφουν για να περισυλλέξουν ναυαγούς, για τους περισσότερους όμως είναι αργά.

Από την άλλη πλευρά, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου βρισκόταν ήδη στον πάτο της θάλασσας εκείνη την ώρα. Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού σε λιμάνι. Δυστυχώς το ίδιο δεν είχε συμβεί την ημέρα βύθισης του Τιτανικού. Ήταν μάλιστα 02:17 όταν ο Τιτανικός μεταδίδει το τελευταίο ραδιοτηλεογραφικό του μήνυμα.

Ο καπετάνιος Σμιθ ανακοινώνει «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Σύμφωνα με μαρτυρίες η πτυσσόμενη σωστική λέμβος στην οποία βρίσκεται, ανατρέπεται. H σωρός του δεν θα βρεθεί ποτέ.