«Κακογυρισμένη φάρσα» και «προσβολή απέναντι σε μια κοινωνία που δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα» χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και το διάγγελμα Μητσοτάκη για την ακρίβεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μέτρα-κοροϊδία, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Δεκατρία ευρώ τον μήνα για τη βενζίνη είναι πραγματικά αστείο ποσό». «Το πρώτο μέτρο που πραγματικά χρειάζεται σήμερα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη, στην οποία ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010». «Μια τέτοια αύξηση», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας», «δεν θα ενίσχυε μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού κατευθύνεται στην κατανάλωση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, πρακτικά, έχει εφαρμόσει πλαφόν στους μισθούς και έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα κέρδη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε: «Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και οι τιμές να πέσουν για να μείνει όρθια η κοινωνία».

«Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μόνο για τον Γενάρη -με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού- ένας εργαζόμενος που είναι στον βασικό μισθό έχει χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης». «Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% της ελληνικής κοινωνίας το εισόδημα τελειώνει στις 19 του μήνα. Άρα η αύξηση του βασικού μισθού αυτήν τη στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη», συμπλήρωσε.

«Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν μάς δίνει τη δυνατότητα να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και την ίδια στιγμή να φορολογήσουμε με έναν έκτακτο τρόπο τα υπερκέρδη στις εταιρείες ενέργειας. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για υπερκέρδη. Υπολογίζεται ότι οι εταιρείες θα έχουν περίπου 1 δισ. κέρδη. Αυτά πρέπει να φορολογηθούν και με αυτά τα χρήματα να στηριχθούν παρεμβάσεις για την κοινωνία, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ή η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Αντίθετα, αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια», εξήγησε για να προσθέσει: «Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση του ΕΦΚ».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για συγκεκριμένες αντοχές της ελληνικής οικονομίας, σχολίασε: «Αυτό είναι παράξενο πράγμα για τη ΝΔ, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αντοχών της οικονομίας όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ τον χρόνο ή όταν τα γαλάζια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν στον εαυτό τους bonus 60.000, υπάρχει όμως πρόβλημα αντοχών όταν οι πολίτες παίρνουν 13 ευρώ τον μήνα».

Διαβάστε επίσης Kάρτα καυσίμων: Πώς θα δίνεται η επιδότηση – Δυνατή η χρήση όλου του ποσού εφάπαξ

«Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ, για έναν χρόνο, θα στοίχιζε 1,5 δισ. Αυτό είναι απόλυτα εφικτό αυτήν τη στιγμή», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «η αύξηση του βασικού μισθού δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αντιθέτως θα έχουμε περισσότερα έσοδα και για τα δημόσια ταμεία».

Επανέλαβε, δε, ότι «αν μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, αντί να επιδοτούμε την αισχροκέρδεια θα εξοικονομήσουμε χρήματα για να στηρίξουμε ουσιαστικά την κοινωνία». «Άλλωστε όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων», συμπλήρωσε και εξήγησε:

«Μόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στην οποία προχώρησε η ΝΔ, κοστίζει στους πολίτες 1,5 δισ. τον χρόνο, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει 7 δισ. ευρώ σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις». «Είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφήνει την κοινωνία να παγώνει μπροστά στα τιμολόγια της ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η πολιτική της ΝΔ είναι μία πανδημία μέσα στην πανδημία», υπογράμμισε σημειώνοντας πως «χρειάζονται εκλογές, η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη». «Πρέπει να υπάρξει ένα γρήγορο σχέδιο ρύθμισης του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μία διαφορετική πολιτική υπέρ των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υπέρ του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.