Alfa Romeo Tonale αποτελεί το νέο SUV της ιταλικής φίρμας,  το ιταλικό μοντέλο που θέλει να εκπροσωπήσει την φίρμα από το Μιλάνο, στην κατηγορία που πουλάει όσο καμία αλλη. Εκτός από την φινετσάτη σχεδίαση, το νέο μοντέλο φέρει νέα στοιχεία, στον τομέα των κινητήρων και της τεχνολογίας. Ειδικότερα, στην εξωτερική σχεδίαση και στο εμπρός τμήμα ξεχωρίζει η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα «Trilobo» και το «Scudetto»ενώ, το μενού συμπληρώνεται από τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix. Στο ίδιο μοτίβο πατάνει και τα πίσω φωτιστικά σώματα ενώ, ο δυναμισμός του μοντέλου θυμίζει την 8C Competizione.

Η νέα Tonale φέρει, ότι επιτάσσει η νέα εποχή των SUV και ποντάρει σε δύο βασικούς πυλώνες: Της συνδεσιμότητας και της εξηλεκτρισμένης εποχής.

Είναι ένα άνετο SUV με πληθώρα συστημάτων στον τομέα της άνεσης, ψυχαγωγίας με πρωταγωνιστή το σύστημα πολυμέσων, που μπορεί να δεχθεί τις εφαρμογές Android, με αναβαθμίσεις Over-the-Air (OTA) μέσω ασύρματων δικτύων. Ειδικότερα, ο  ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι οθόνη 12,25 ιντσών και η κεντρική οθόνη 10,25 ιντσών – η συνολική επιφάνει αγγίζει τις 22,5 ίντσες.

Στον τομέα των κινητήρων η νέα Tonale μπαίνει δυναμικά με διαφορετικά κινητήρια σύνολα, ένα plug-in υβριδικό, ένα υβριδικό και ένα ντίζελ.

Για παράδειγμα, η  υβριδική έκδοση με το νέο θερμικό μοτέρ Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) των 160 ίππων το σύνολο αποτελείται από τον κινητήρα των 1,5 λίτρων, βενζίνης και συνδυάζεται με  7άρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη και έναν ηλεκτροκινητήρα «P2» 48V, με απόδοση 20,4 ίππων που θα το δούμε και στο πιο ήπιο υβριδικό με ισχύ 130 ίππους.  Η κορυφαία έκδοση είναι η Plug-in Hybrid Q4, με απόδοση 275 ίππων που μπορεί να κινηθεί και αμιγώς ηλεκτρικά εως 80 χλμ. Θα υπάρχει δικίνητη αλλά και τετρακίνητη εκδοχή.  Ο ντίζελ κινητήρας είναι 1,6 λίτρων με ισχύ 130 ίππους. Το νέο μοντέλο αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του καριέρα την άνοιξη.