Το CUPRA Born είναι το νέο ηλεκτρικό της θυγατρικής της SEAT. Είναι το μοντέλο που εισάγει την ισπανική φίρμα στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.  Το CUPRA Born σηματοδοτεί μια νέα ηλεκτρική εποχή για τη μάρκα, μαζί με τα υβριδικά CUPRA Leon και CUPRA Formentor. Το νέο μοντέλο έχει σχεδιαστεί στην Βαρκελώνη.

Σήμερα, η ελληνική αντιπροσωπεία προσφέρει το νέο μοντέλο στην χώρα μας, σε εκδόσεις απόδοσης 150 ίππων (110kW)/310Nm και 204 ίππων (150kW)/310Nm. Επίσης, μπορεί να εξοπλιστεί με το πακέτο e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στα 231 ίππους (170kW)/310Nm.

Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh και αυτονομία περίπου 540χλμ, και με την μπαταρία 58kWh  με την αυτονομία να φτάνει τα 424χλμ.

Συνολικά, το Βοrn διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540χ λμ με μία μόνο φόρτιση.

Στον τομέα της φόρτισης, μπορεί μέσα σε 7λεπτά να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170kW.

Επίσης, στον τομέα της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων, προσφέρει το νέο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, όπου σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα.

Το CUPRA Born προσφέρεται με σύστημα infotainment 12 ” που συνδυάζει τα οφέλη της οθόνης αφής και του φωνητικού ελέγχου. Φέρει αναγνώριση φωνής, ενώ, το infotainment μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση πληροφοριών πλοήγησης ή την αναζήτηση μουσικής με ασφαλέστερο και καλύτερο τρόπο. Απλά με τις λέξεις «Hola, Hola» το σύστημα είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει.

Η γκάμα των συστημάτων ασφάλειας είναι μεγάλη: Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. 

Το Predictive Cruise Control χρησιμοποιεί τις εικόνες των σημάτων οδικής κυκλοφορίας (όπως σήματα ορίων ταχύτητας) από την κάμερα στο παρμπρίζ καθώς και δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης (όταν για παράδειγμα ακολουθεί στροφή στην πορεία του αυτοκινήτου) και ανάλογα προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου για καλύτερο έλεγχο και πρόβλεψη κινδύνων. Το Travel Assist χρησιμοποιεί πληροφορίες από το ACC και το Lane Assist για να κρατήσει το όχημα στο κέντρο της λωρίδας η τεχνολογία Side and Exit Assist συμπληρώνει τα κενά που δημιουργούνται από τυφλά σημεία, το Exit Warning εκδίδει ακουστική προειδοποίηση όταν ανισχεύσει ότι το άνοιγμα της πόρτας του σταθμευμένου CUPRA Born μπορεί να προκαλέσει ατύχημα κ.α.

Το ηλεκτρικό μοντέλο της CUPRA είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών CUPRA Dealers στην χώρα μας και οι τιμές ξεκινούν από 33.900€ (προ κρατικής επιδότησης).