του Γιάννη Αγουρίδη

Στο 5,1% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2% έναντι μείωσης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019.

Η άνοδος του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 4,8% στη χώρα μας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat αποτελούσε προάγγελο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κάτι το οποίο είχε επιβεβαιώσει ουσιαστικά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Βασικό ζήτημα αποτελούν οι επιπτώσεις στην οικονομία από την σημαντική αύξηση των τιμών, κυρίως στην ενέργεια, αλλά και σε μία σειρά από βασικά προϊόντα.

Είναι γεγονός πως οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών.

Ανατιμήσεις και ΦΠΑ

Όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας ανέρχονταν στο 34,8%, όταν στην ευρωζώνη καταγράφηκε άνοδος 26%. Αλλά και δείκτης των τροφίμων, ποτών και καπνού στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Δεκέμβριο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το ζήτημα της ακρίβειας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διατήρηση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα, απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της  κυβέρνησης. Μάλιστα αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ακρίβεια, θέτοντας εκτός συζήτησης την όποια μείωση για ΦΠΑ σε προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,8% σε ετήσια βάση, με τις τιμές στο φυσικό αέριο να αυξάνονται κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες είχαν καταγραφεί στο αρνί-κατσίκι κατά 21,3%, στο ελαιόλαδο κατά 18,5% και στις πατάτες κατά 11%.

Νέες αυξήσεις τον Ιανουάριο

Εν τω μεταξύ, νέες αυξήσεις από 5% έως ακόμη και 20% αναμένει η αγορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα.

Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%!

Προβλέψεις για το 2022

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.

Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.