Ανάμεσα στις συμπληγάδες των μεταλλάξεων του κοροναϊού βρίσκονται τα νοσοκομεία. Η Δέλτα κρατά γεμάτες τις ΜΕΘ και η Όμικρον προσβάλλει τους υγειονομικούς με τις επισκέψεις και τις εισαγωγές να αυξάνονται αλματωδώς από εφημερία σε εφημερία.

Αυτή είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της χώρας μας.  Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να γίνει επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται και σε νέα μέτρα, προκειμένου να «δαμαστεί» αυτό το νέο κύμα του φονικού ιού.

«Επιστρέφουν με κορονοϊό»

Οι εφημερίες έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που έχουν νοσήσει και ξεπερνούν αυτήν την ώρα τους 2.000 και οι οποίοι καλούνται βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ να επιστρέψουν στα νοσοκομεία στις πέντε ημέρες, πριν καλά καλά αναρρώσουν από τον κοροναϊό.

«Πέντε ημέρες δεν φτάνουν για να γυρίσουν στις δουλειές του οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Θα πρέπει να παραμείνουν παραπάνω» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας πως χρειάζονται «τουλάχιστον 8 με 10 μέρες, να κάνουν και pcr και να γυρίσουν».

Το θέμα της αλλαγής του πρωτοκόλλου για την πενθήμερη καραντίνα έχει φτάσει σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών και στο υπουργείο Υγείας με τους υγειονομικούς να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τα πρωτόκολλο.

«Είναι τελευταίας στιγμής πρωτόκολλα ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις πριν την εμφάνιση της πανδημίας, πάνω σε αυτή την ανάγκη έρχονται να βγάλουν τώρα αυτό το κατάπτυστο των πέντε ημερών» σημείωσε ο καρδιολόγος του «Ευαγγελισμού» Φώτης Τουλγαρίδης.

Νοσούν στις εφημερίες

Στις εφημερίες παρατηρείται τριπλασιασμός των επισκέψεων και κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών σε απλές κλίνες covid.

Η εφημερία του νοσοκομείου της Νίκαιας έκλεισε το μεσημέρι της Πέμπτης με 35 εισαγωγές με αποτέλεσμα να στέλνουν τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία ενώ στο Λαϊκό οι εισαγωγές υπερδιπλασιάστηκαν στις 52 από 22 που είχε κατά μέσο όρο.

«Αλλά τώρα πια υπάρχει μεγάλη νοσοκομειακή διασπορά του ιού ούτως ή άλλως. Άρα λοιπόν θα ήταν απαραίτητο σήμερα να είναι οι συνάδελφοι στα πόστα τους προκειμένου να βοηθήσουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, μιλώντας στο MEGA.

Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει έτοιμα τα «φύλλα πορείας» προς τους ιδιώτες γιατρούς που θα κληθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν αρχίσει οι επιτάξεις των υπηρεσιών τους.

«Επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αντεργατική η πενθήμερη καραντίνα»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η κ. Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς», η οποία νοσεί με κοροναϊό.

«Έχω λίγο το λαιμό μου, καταρροή, λίγο βήχα, έχω ήπια συμπτωματολογία. Έχω κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Την 3η δόση την έκανα 6 Οκτωβρίου. Τις ίδιες στολές φοράμε που φορούσαμε και προσέχουμε το ίδιο. Είναι μεγάλη η διασπορά του ιού. Νοσούν πολλοί συνάδελφοι. Στο “Γ. Γεννηματάς” περίπου 80 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό έχουν βγει εκτός μάχης λόγω κορωνοϊού, σε σύνολο 3.000 εργαζομένων. Είναι βέβαια και οι συνάδελφοι που έχουν φύγει με αναστολή και μετράμε ήδη αρκετές απώλειες», είπε η Φίλιππα.

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πενθήμερη καραντίνα. Η απόφαση αυτή για τους υγειονομικούς είναι άκρως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική και αντεργατική. Είναι μια πιο “ευγενική” τοποθέτηση του να σου λέει κάποιος ότι δουλεύεις θετικός. Στην πέμπτη μέρα θεωρείσαι θετικός και έχεις μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης. Η απόφαση αυτή δεν έρχεται να απαντήσει σε κανένα επιστημονικό δεδομένο, έρχεται να απαντήσει στις ανάγκες της αγοράς και τις αντοχές της οικονομίας. Δε θα αντέξει η αγορά με τη δεκαήμερα καραντίνα. Δεν έχει λογική να γυρνάει ο υγειονομικός που έχει νοσήσει να επιστρέφει την πέμπτη μέρα στα καθήκοντά του, και να κρατάς το συνάδελφο που είναι μη εμβολιασμένος σε αναστολή», τόνισε η ίδια.

«Στο Κεμπέκ καλούν εργαζόμενους θετικούς στα νοσοκομεία να δουλέψουν εφόσον είναι ασυμπτωματικοί γιατί δε φτάνει ο κόσμος. Δεν είναι μακριά αυτό από το να γίνει πραγματικότητα και εδώ», πρόσθεσε.

Και νέα μέτρα;

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται και σε νέα μέτρα, προκειμένου να «δαμαστεί» αυτό το νέο κύμα του φονικού ιού. ην άλλη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο για νέα μέτρα μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι ζωηρά στο τραπέζι για εφαρμογή τον Φεβρουάριο.

Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία από την άνοδο στις εισαγωγές και τα σχεδόν 100.000 κρούσματα τις προηγούμενες ημέρες, σε συνδυασμό με τους χιλιάδες υγειονομικούς που νοσούν από κοροναϊό, δημιούργησε την ανάγκη για νέα επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Στο επτάμηνο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Έχει ‘κλειδώσει’ ότι το πιστοποιητικό των 7 μηνών θα μεταφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Αν κάποιος δεν έχει κάνει τρίτη δόση στο 7μηνο θα θεωρείται ανεμβολίαστος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι «θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες».

Τι ισχύει σήμερα

Το όριο του επταμήνου για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για όσους δεν έχουν κάνει τρίτη δόση, είχε θεσπιστεί εδώ και λίγο καιρό για τους άνω των 60. Ήταν ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την ίδια περίοδο που έγινε υποχρεωτικός, ουσιαστικά, ο εμβολιασμός για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Για τους κάτω των 60, μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση, ενώ το θέμα για θέσπιση ημερομηνίας λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού είχε απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Eνωση.