Γιατί οι  αστυνομικοί που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, ενώ στόχος τους ήταν να ακινητοποιήσουν το  επικίνδυνο όχημα των δραστών φαίνεται να πυροβολούσαν προς την πλευρά του συνοδηγού του οχήματος;

Γιατί  συνέχιζαν να πυροβολούν το  αυτοκίνητο που είχε χτυπήσει τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες τους ακόμη κι όταν ο οδηγός του -όπως προκύπτει τουλάχιστον από βίντεο- είχε απομακρυνθεί; Επιπλέον ποια είναι τελικώς η αληθής  χρονική χρονική σειρά των γεγονότων εκείνο το μοιραίο βράδυ του Οκτωβρίου;

Τα νέα αυτά  ερωτήματα ανακύπτουν από νέα ηχητικά ντοκουμέντα, καταθέσεις  κι άλλα ενδεικτικά στοιχεία  για το δραματικό περιστατικό που κόστισε,  πριν από 2,5 περίπου μήνες,  την ζωή σε έναν 21χρονο Ρομά και τον τραυματισμό ενός  συνομηλίκου του ύστερα από καταδίωξη κλεμμένου οχήματος από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης. Καθ’ ότι φαίνεται ότι η ροή των γεγονότων ίσως να είναι εντελώς διαφορετική απ’ ότι είχε εμφανισθεί αρχικά.

Το χρονικό

Τρεις νεαροί Ρομά, λοιπόν, είχαν κλέψει το μοιραίο βράδυ ένα ΙΧ μάρκας Hundai  από την περιοχή του Ρέντη για να καταδιωχθούν στην συνέχεια από τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς. Στη συνέχεια οι επιβάτες του κλεμμένου οχήματος  όταν βρέθηκαν σε αδιέξοδο στο Πέραμα  εμβόλισαν τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες με τους ενστόλους  να ανοίγουν  πυρ και να ρίξουν συνολικά 37 σφαίρες με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός από τους επιβάτες και τον τραυματισμό ενός εξ αυτών.   Η εικόνα που υπήρχε ήταν ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν προς την πλευρά του οδηγού για να τον αναγκάσουν να σταματήσει την πορεία του και τα κτυπήματα  εναντίον τους. Καθώς κι ότι ο νεκρός 21χρονος  ήταν ο οδηγός του οχήματος  που δεχθηκε  σφαίρες οι οποίες διαπέρασαν το αμάξωμα  στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας των ενστόλων   να ακινητοποιήσουν το όχημα.

Η ανατροπή

Όμως αυτή η εκδοχή κλονίζεται από σειρά  περαιτέρω ενδεικτικών στοιχείων. Αρχικά στις  απολογίες  τους ο 21χρονος  τραυματισμένος  Ρομά  (σ.σ. καθόταν στο πίσω κάθισμα) αλλά και ο 15χρονος που κατόρθωσε να διαφύγει από το σημείο της αιματηρής συμπλοκής κατέθεσαν -μέσω της νομικής εκπροσώπου τους, δικηγόρου Αθηνών κυρίας Βούλας Δημητριάδου –  ότι εκείνος που οδηγούσε δεν ήταν ο 21χρονος Νίκος Σ. που έχασε την ζωή του από τους πυροβολισμούς αλλά ο 15χρονος.

Μάλιστα ο τελευταίος υποστήριξε ότι η όπισθεν κίνηση με το αυτοκίνητο του με την οποία χτύπησε τα δίκυκλα των αστυνομικών υπήρξε αφού οι αστυνομικοί άρχισαν να «γαζώνουν» το κλεμμένο αυτοκίνητο. Επιπλέον ερωτήματα δημιούργησε κι η διαπίστωση ότι ο 21χρονος που έχασε την ζωή του βρέθηκε πεσμένος έξω από την πόρτα του συνοδηγού κι όχι του οδηγού. Τότε διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο θανάσιμα τραυματισμένος απεγκλωβίσθηκε από την πλευρά του συνοδηγού γιατί ήταν «κλειστή» από τις διαδοχικές συγκρούσεις. Κάτι που όπως διαπιστώθηκε  δεν ισχύει.

Ερωτηματικά από νέες καταθέσεις – Τι αποκαλύπτει βίντεο

Όμως διαφορετική εικόνα φαίνεται να προκύπτει κι  από κατάθεση του Αιγυπτίου  ιδιοκτήτη του κλεμμένου οχήματος που ρωτήθηκε από τους δικαστικούς λειτουργούς σε τι κατάσταση βρήκε το όχημα του.   Όπως ανέφερε «υπήρχαν τρύπες από σφαίρες στο πορτμπαγκάζ, στην πλευρά του συνοδηγού, στην πόρτα, στην κολώνα του συνοδηγού. Το κάθισμα του οδηγού στην πλάτη ήταν σχισμένο. Το πίσω δεξιά φινιστρίνι ήταν επίσης σπασμένο στην προσπάθεια να μου κλέψουν το αμάξι». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά «σφαίρες  επίσης πέρασαν από το ταμπλό του αυτοκινήτου και από τον ιμάντα της μηχανής, οι όποιες τρύπησαν τους σωλήνες του  air-condition». Δηλαδή από την κατάθεση  του προκύπτει ότι το κλεμμένο ΙΧ είχε βληθεί από όλες τις πλευρές, εκτός εκείνης του οδηγού (σ.σ. όπως είχαν μνημονεύσει οι αστυνομικοί). Κι όλα αυτά ενώ άγνωστο  είναι το περιεχόμενο της βλητικής εξέτασης από τον τόπο της συμπλοκής. Με τους νομικούς εκπροσώπους των δύο Ρομά να κινούνται δικαστικά γιατί δεν κατασχέθηκε το κλεμμένο όχημα ώστε να γίνει περαιτέρω εξέταση του από πραγματογνώμονες. Κι αυτό γιατί οι αστυνομικοί χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο όχημα ως «όπλο» των δραστών με το οποίο έγινε η επίθεση εναντίον τους.

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται μετά από νέα ηχητικά ντοκουμέντα, σύμφωνα με τα οποία oι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο της αιματηρής συμπλοκής ανέφεραν σε επικοινωνίες τους ότι οδηγός του οχήματος ήταν ο 15χρονος που  το έσκασε.

Σε περίπτωση που επαληθευθεί κάτι τέτοιο δημιουργούνται νέα δραματικά δεδομένα αφού σε βίντεο που  έχει ήδη παρουσιασθεί και δείχνει την διαφυγή του 15χρονου σε κοντινό δρόμο , την ώρα που αυτός  τρέχει σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το κλεμμένο όχημα ακούγονται ακόμη πυροβολισμοί αστυνομικών!

Με κύριο ζητούμενο ποιον πυροβολούσαν και γιατί αφού –σε μία τέτοια περίπτωση- ο οδηγός του οχήματος βρισκόταν ήδη μακριά, το ΙΧ ήταν προφανώς ακινητοποιημένο κι οι επιβάτες που παρέμεναν σε αυτό ήταν άοπλοι!  Με  αναφορές άλλων ενστόλων ότι οι τελευταίοι αυτοί πυροβολισμοί έπεσαν λόγω της σύγχυσης στην οποία βρίσκονταν από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ύστερα από αρχικό  καταιγισμό πυρός από τον επικεφαλής τους.