Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για την κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Evergrande, η οποία έχει χρέη $300 δισ. και βρίσκεται σε αναδιάρθρωση ύστερα από αθέτηση πληρωμών ομολόγων. Σε ένα ακόμα επεισόδιο του θρίλερ για τους επενδυτές της εταιρείας, η διαπραγμάτευση των μετοχών του ομίλου Evergrande ανεστάλη χθες στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτό έγινε αφού κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η υπερχρεωμένη εταιρεία θα αναγκαζόταν να κατεδαφίσει μεγάλα έργα κατοικιών στη νότια επαρχία Χαϊνάν της χώρας. Επίσης η Evergrande ανέφερε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σχετίζεται με ανακοίνωση που αναμενόταν σχετικά με «εμπιστευτικές πληροφορίες», χωρίς όμως να δίνονται άλλες λεπτομέρειες.

Τις προηγούμενες ημέρες το κινεζικό μέσο ενημέρωσης Cailian ανέφερε ότι η Evergrande είχε λάβει εντολή να κατεδαφίσει 39 κτίρια μέσα σε 10 ημέρες, επειδή η πολεοδομική της άδεια ελήφθη παράνομα και είχε ανακληθεί. Το δημοσίευμα ανέφερε ως πηγή έγγραφο που φερόταν να προέρχεται από τις τοπικές αρχές στο Ντανζού, πόλη στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χαϊνάν. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Evergrande, οι οποίες έχασαν το 89% της αξίας τους πέρυσι, είχε σταματήσει επίσης και τον Οκτώβριο. Τα κτίρια καταλαμβάνουν συνολικά 435.000 τ.μ. σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Η Evergrande είναι η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο και αυτό το διάστημα αγωνίζεται να αποπληρώσει περισσότερα από $300 δισ. σε υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν $20 δισ. ομολόγων που έχουν διατεθεί σε ξένους επενδυτές.

Αυτά τα ομόλογα δεν έχουν πληρωθεί, με αποτέλεσμα οίκοι αξιολόγησης να έχουν κατηγοριοποιήσει την εταιρεία σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η εταιρεία έχασε νέες πληρωμές κουπονιών αξίας $255 εκατ. την περασμένη εβδομάδα και τώρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την περίοδο χάριτος 30 ημερών που έχουν αυτά. Η Evergrande έχει δημιουργήσει επιτροπή διαχείρισης κινδύνου με πολλά μέλη της να προέρχονται από κρατικές εταιρείες και έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνεργαστεί με τους πιστωτές της.

Τα προβλήματα είναι πολλά. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Evergrande δεν προχώρησε στην αποπληρωμή επενδυτών για προϊόντα διαχείρισης περιουσίας που έχει εκδώσει η εταιρεία, λέγοντας ότι κάθε επενδυτής στα προϊόντα αυτά θα μπορούσε να αναμένει να λάβει 8.000 γιουάν (1.257 δολάρια) τον μήνα ως κύρια πληρωμή για τρεις μήνες, ανεξάρτητα από το πότε λήγει η επένδυση. Η κίνηση υπογραμμίζει την εντεινόμενη πίεση ρευστότητας στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, σχολίαζε το Reuters.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 η Evergrande κηρύχθηκε για πρώτη φορά σε καθεστώς επίσημης χρεοκοπίας από μεγάλο οίκο αξιολόγησης, καθώς δεν προχώρησε σε πληρωμές ομολόγων που είχαν εκδοθεί σε δολάρια. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Evergrande είχε τότε μειωθεί από τη Fitch Ratings σε «restricted default» (περιορισμένη χρεοκοπία), με τον οίκο να επικαλείται αδυναμία πληρωμής για ομόλογα με περίοδο χάριτος που έληξε στις 6 Δεκεμβρίου.

Από τότε ήδη μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Bloomberg είχαν αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απαρχή του τέλος για την άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία η οποία ξεκίνησε την πορεία της πριν από 25 χρόνια και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα.

Τα προβλήματα της Evergrande ξεκίνησαν μέσα στο 2021, όταν ύστερα από πολλά χρόνια ξέφρενου δανεισμού και ανάπτυξης στην κατασκευή ακινήτων το Πεκίνο αποφάσισε να επιβάλει αυστηρούς όρους στα κόστη δανεισμού των εταιρειών αυτών. Τα μέτρα αυτά περιελάμβαναν μεταξύ άλλων αυστηρούς περιορισμούς στα χρέη που θα μπορεί να έχει μια εταιρεία ανάλογα με τις ταμειακές ροές της, τα στοιχεία ενεργητικού και την κεφαλαιακή επάρκεια. Η νέα αυτή στρατηγική του Πεκίνου ξεκίνησε ουσιαστικά το ντόμινο με την Evergrande, το οποίο επεκτείνεται και σε άλλες εταιρείες του κλάδου με προβλήματα στη χώρα αυτή.