Η ελληνική οικονομία το 2022 θα επωφεληθεί από τα αποτελέσματα τόσο της ορθής διαχείρισης και της κυβερνητικής πολιτικής σε όλους τους καίριους για την πορεία της τομείς όσο και της διαρκούς μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, η οποία συνεχίστηκε αδιαλείπτως και κατά το διάστημα που η αγορά δοκιμαζόταν από τις συνέπειες της πανδημίας.

Μερικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την κατανόηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. O ρυθμός αύξησης των επενδύσεων φτάνει σε ετήσια βάση το 18,1% και αποτελεί, σε απόλυτο αριθμό, την καλύτερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Οι απλοποιήσεις και οι επιταχύνσεις των διαδικασιών αδειοδότησης, υπαγωγής και ολοκλήρωσης στο πλαίσιο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων καθώς και η ψηφιοποίηση του κράτους είναι μερικές από τις ενδεικτικές σύνθετες και δομικές μεταρρυθμίσεις στην πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη και την είσοδό της στην εποχή της ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που δημιουργούν τις υψηλές προσδοκίες για το 2022.

Μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα που δηλώνουν με κάθε βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έλαβε τρεις κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μία για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, μία για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ακόμα μία υπό τον τίτλο «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Οι δύο πρώτες αποτελούν ήδη νόμους του κράτους, ενώ η τρίτη θα αποτελέσει το πρώτο νομοθέτημα για το 2022. Η καινοτομία που εισάγεται με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία είναι πολλαπλή.

Στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο εισάγονται 13 καθεστώτα ενισχύσεων με θεματική στόχευση, αντί μιας οριζόντιας διάστασης. Κάθε καθεστώς ενίσχυσης είναι εστιασμένο σε συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας. Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υπάγονται σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες: Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων. Νέο επιχειρείν. Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Ερευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – Αλιεία. Μεταποίηση – Εφοδιαστική. Επιχειρηματική εξωστρέφεια. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μεγάλες επενδύσεις. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας. Επιχειρηματικότητα 360°.

Η Ελλάδα είναι, πλέον, μια χώρα που χτίζει σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες. Μια χώρα που κοιτάζει στο μέλλον, το οποίο εξασφαλίζεται με στέρεα οικονομία και πολιτική σταθερότητα.

  • Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων