Αίτημα εκλογών, διαγραφή βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, όξυνση αντιπολιτευτικών τόνων, «σκανάρισμα» του Νίκου Ανδρουλάκη. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα. Εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει πέσει σύρμα αναμονής για τις κινήσεις του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και παρά τις πρώτες τοποθετήσεις στελεχών που προδιέθεταν ή για πόλεμο με τη Χαριλάου Τρικούπη ή για ​φλερτ και άνοιγμα προς τα εκεί. Το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές από το βήμα της Βουλής θεωρείται η ύψιστη κίνηση τεχνικής αντιπολίτευσης από την Κουμουνδούρου – παρά τις παγίδες μιας μακράς αιχμαλωσίας στο αίτημα, όπως σημειώνουν οι εμπειρότεροι – και άρα και μια επιλογή που πιέζει εκ των προτέρων τον Νίκο Ανδρουλάκη να εγγραφεί ή όχι στο «πολεμικό μέτωπο» κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια εκκρεμή κίνηση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Την επικοινωνία για πρόσκληση μετώπου στις πολιτικές δυνάμεις και άρα και στο Κίνημα Αλλαγής κατά της κυβέρνησης. Μια κίνηση που έχει προαναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και που είχε ως πρόπλασμα τις επαφές και το προσκλητήριο με κοινωνικούς φορείς – πολλές εκ των οποίων έχουν γίνει.

Το κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις βέβαια είναι διαφορετικό. Από την Κουμουνδούρου είναι προσεκτικοί γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως με ορισμένες εκ των δυνάμεων ο τοίχος είναι βέβαιος (π.χ. με το ΚΚΕ ή με το ΜέΡΑ25). Με το ΚΙΝΑΛ είναι αλλιώς τα πράγματα και μια προφανής πλευρά της όλης στρατηγικής είναι να πιεστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να εγγραφεί στη μία ή την άλλη όχθη της αντιπαράθεσης. Αίτημα εκλογών και επαφές-φλερτ θα φτιάξουν έναν νέο κλοιό και προς τα εκεί ενώ θα θέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του συνόλου της αντιπολίτευσης, λένε οι προεδρικές φωνές σε μια φάση όξυνσης της δυσφορίας προς την κυβέρνηση από τον κόσμο – τελευταίο κρούσμα η χθεσινή διαρροή για rabit test επί πληρωμή στους εμβολιασμένους.

Αγχώνει η άνοδος του ΚΙΝΑΛ

Προχθές πάντως ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Digital Economy Forum του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποσαφήνισε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια γιατί ζητά εκλογές και γιατί τώρα που, όπως τον καταγγέλλει η κυβέρνηση, η πανδημία είναι σε έξαρση: «Ακριβώς για τον λόγο που ήταν διστακτικός να το ζητήσει το προηγούμενο διάστημα: Γιατί πρωτεύον σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής συνοχής. Υπήρχαν και υπάρχουν δυνατότητες για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η κοινωνική συνοχή. Η παραμονή της κυβέρνησης εγκυμονεί κινδύνους». Η εκ των πραγμάτων αναβαθμισμένη επίσης επιθετική ρητορική έχει να κάνει και με τις διαδοχικές μετρήσεις που «βλέπουν» άνοδο στο ΚΙΝΑΛ, συνέχιση της στασιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ και την ψαλίδα να μην κλείνει.

Παρά τις ελεγχόμενες διαρροές από την Κουμουνδούρου πως το νέο ΚΙΝΑΛ βασικά θα κόβει από τη ΝΔ και από την άλλη πως γρήγορα θα πρέπει να πάρει θέση, οι πιο προσεκτικοί του ΣΥΡΙΖΑ εφιστούν την προσοχή στο νέο πολιτικό δεδομένο και στα πολιτικά γεγονότα που παράγει μια νέα αρχηγία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Ακόμα και η αποπομπή Κουρουμπλή έχει στοιχεία ανοίγματος σε πιο κεντρώα κοινά αλλά και ένα σήμα πυγμής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλό κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Αλλά και εγκλωβισμένη από μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των κρίσεων που μας ταλανίζουν και αδυνατεί να εκπέμψει στοιχειώδη εμπιστοσύνη που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια περίοδο κρίσης» είπε επίσης χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να πείσει πως έχει σχέδιο για τη χώρα ο ίδιος και αποδομώντας την κυβερνητική πολιτική.