Το τι περιελάμβανε η αναφορά που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την κατάσταση στις ΜΕΘ, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά την υπόθεση περί VIP ΜΕΘ που προκάλεσαν την παρέμβαση τόσο των Εισαγγελιών Αθηνών – Θεσσαλονίκης και οι οποίες διέταξαν προκαταρκτική εξέταση, όσο και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, που τον κατήγγειλε με μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο για fake news.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Με την αναφορά μας ζητάμε από τον κύριο Εισαγγελέα να διερευνήσει τον λόγο για τον οποίο παρά το γεγονός, ότι από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι των διαθέσιμων κλινών, ένας σημαντικός αριθμός κλινών ανά ημέρα (από 39-58) εμφανίζεται διαθέσιμος».

Η ΠΟΕΔΗΝ παρέθεσε και στοιχεία για τους διασωληνωμένους και τις διαθέσιμες κλίνες.

«Στις 11/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (COVID 19), που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 705. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 660 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 602. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 103. Κενές κλίνες: 58. Στις 12/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (COVID 19), που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 708.

Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 660 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 604. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 104. Κενές κλίνες: 56. Στις 13/12/2021 από την επίσημη ημερήσια έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (COVID 19), που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ προκύπτει, ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 709. Την ίδια ημέρα, στο σύστημα του Υπουργείου Υγείας από τις συνολικά 664 διαθέσιμες κλίνες εμφανίζονται καλυμμένες οι 625. Ασθενείς νοσηλευόμενοι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: 84. Κενές κλίνες: 39».

Να ερευνηθούν τα στοιχεία για τον Μητροπολίτη Αιτωλίας

Παράλληλα, στην αναφορά εκθέτονται με βάση επιστημονικά στοιχεία και τοποθετήσεις επιστημόνων, τους κινδύνους, που αντιμετωπίζουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, πράγμα, το οποίο αποτελεί και την μεγαλύτερη αγωνία μας, αφού εν μέσω της πανδημίας, δεκάδες συνάνθρωποι μας βρίσκονται να δίνουν μάχη για την ζωή τους, με άνισους όρους, χωρίς την αναγκαία μέριμνα της Πολιτείας.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει ανακύψει λόγω της εισαγωγής του Μητροπολίτη Αιτωλίας στην ΜΕΘ του Ευαγγελισμού κατόπιν και των καταγγελιών της συζύγου του 58χρονου ασθενούς, που επί σειρά ημερών παρέμενε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Αγρινίου και ζητήθηκε να ερευνηθούν, όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για συγκεκριμένους «επώνυμους» ασθενείς με COVID 19, που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν στην ΜΕΘ συγκεκριμένων Νοσοκομείων, στα οποία διεκομίσθησαν ακόμα και μέσω αεροδιακομιδής από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

«Επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να κατηγορήσουν την ΠΟΕΔΗΝ, όπως κάνουν πάντοτε, στην αναφορά μας ζητάμε την εξέταση 40 μαρτύρων, ιατρών, εντατικολόγων, επιστημόνων υγείας αλλά και εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι μπορούν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, που προσκομίσαμε και να δώσουν στις αρμόδιες αρχές την πραγματική εικόνα της καταστάσεως. Και ο κατάλογος των μαρτύρων, που θα προτείνουμε δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγοντας:

«Η ΠΟΕΔΗΝ δίνει καθημερινά την μάχη για την βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, για την διασφάλιση της υγείας των ασθενών των δημοσίων Νοσοκομείων και την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, ζήτημα, που καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό στις συνθήκες της πανδημίας. Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να διερευνήσει τα στοιχεία, τα οποία με κόπο κάθε φορά συλλέγουμε και να κάνει το χρέος της απέναντι σε όλους τους Έλληνες Πολίτες».