Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για την έκθεση του ΟΟΣΑ, που ζητά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, ούτε κανείς ξέρει. «Όλες αυτές είναι θεωρητικές προσεγγίσεις για το τι θα γίνει το 2035 – 2050. Αυτό που ξέρουμε εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι ότι προσπαθούμε να κλείσουμε με την εκκρεμότητα των συντάξεων και να προχωρήσουμε το νέο ταμείο για τους νέους ασφαλισμένους, γιατί αλλάζει το σύστημα με προσωπικούς κουμπαράδες».

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά σχεδόν 1,5 χρόνο έως το 2035 και κατά συνολικά 2,8 χρόνια έως το 2050, λόγω της αναμενόμενης αύξησης του προσδόκιμου ζωής, προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για τις συντάξεις (Pensions at a Glance 2021).

Η έκθεση αναφέρει ότι για την Ελλάδα η ηλικία συνταξιοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8 έτη, 2,5 έτη για την Ιταλία, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 4,5 έτη εκτιμάται ότι θα προκύψουν σε Δανία και σε Εσθονία μέχρι το 2050.

Εγγύηση του κράτους

Όπως είπε ο υπουργός, για τους ασφαλισμένους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά από 1/1/22 αλλάζει το σύστημα και αντί να βάζουν τα λεφτά τους σε έναν κουβά και να πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους, πληρώνουν για τον εαυτό τους σε έναν ατομικό κουμπαρά και θα μπορούν καθώς περνούν τα χρόνια να καθορίσουν και οι ίδιοι σε έναν βαθμό το ύψος της σύνταξής τους διαλέγοντας το αντίστοιχο συνταξιοδοτικό προφίλ.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχονται από την αντιπολίτευση απάντησε ότι «το κράτος, ακόμα και άσχημα να πάνε τα πράγματα στις επενδύσεις, εγγυάται ότι θα πάρει κανείς τα λεφτά του συν τον πληθωρισμό. Τι είδους τζόγος είναι αυτός όταν το κράτος σου εγγυάται;» διερωτήθηκε και σχολίασε ότι αυτό που έχει δείξει έως τώρα η εμπειρία είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα οδηγεί σε ψηλότερες συντάξεις.

«Οι επενδύσεις γίνονται σε επενδυτικά καλάθια και όχι αποκομμένα σε κάποιες μετοχές. Γίνονται κεντρικά και εσύ απλώς διαλέγεις το προφίλ σου» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε ότι οι νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. «Πάμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα με το να τους συνδέσουμε με τη σύνταξή τους και να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν σε κάποιον βαθμό το ύψος της σύνταξής τους και να έχουν έναν ατομικό κουμπαρά» κατέληξε.

Σχετικά με όσους έχουν βγει στη σύνταξη αλλά δεν την έχουν λάβει ακόμα τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι φέτος πάμε σε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων. «Βγήκαν 130.000 αποφάσεις το 2019, 161.000 το 2020, τώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου είχαμε πάνω από 200.000 αποφάσεις. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2019 θα έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και γενικότερα το θέμα με τις υπερημερίες στις εκκρεμείς συντάξεις θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022» τόνισε ο υπουργός.

Οφειλές ΕΦΚΑ

Σε ερώτηση για τις διαγραφές οφειλών στον ΕΦΚΑ έκανε γνωστό ότι υπάρχουν 36 με 38 δις ευρώ οφειλές, κι κάποιες άλλες στην εφορία. «Πολλά από αυτά είναι παλαιών ετών και αμφισβητείται η εισπραξιμότητά τους. Είναι ένα θέμα που απασχολεί επί δεκαετίες την Ελλάδα, ενώ υπάρχει αντίστοιχο θέμα και στο υπουργείο Οικονομικών. Πέρα από τις ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των πολιτών, επικεντρωνόμαστε σε αυτά που είναι περισσότερο εισπράξιμα ώστε να έχουμε καλύτερους ισολογισμούς και καλύτερη διαχείριση στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το θέμα όμως δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών» είπε.

Όσον αφορά στη σχέση των πολιτών με τον ΕΦΚΑ ο υπουργός τόνισε ότι «βάλαμε μπροστά καινούργια συστήματα και αντιμετωπίζουμε το ζήτημα πιο σφαιρικά, κάνουμε την προσπάθεια με το 1555, τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης αλλά δεν μας αρκεί ότι κάναμε αυτά, καθώς τα θεμέλια από κάτω δεν είναι γερά. Θέλουμε να βάλουμε μια νέα λογική στον ΕΦΚΑ».