Η κυβέρνητική πολιτική παίρνει από τις πλάτες της μεσαίας τάξης και του ελληνικού λαού τα βάρη που φόρτωσε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στην δήλωση του Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέκρινε τα ποσά των μέτρων για το έκτακτο βοήθημα που ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός με τα ποσά για το μέρισμα που έδινε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιμονή του κ. Τσίπρα να επιδιώκει τη σύγκριση εκείνης της καταστροφικής διακυβέρνησης με τα όσα έχουμε πετύχει και εξακολουθούμε να πετυχαίνουμε μέσα στο περιβάλλον των πολλαπλών κρίσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια» είπε ο Γιάννης Οικονόμου κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Τσίπρα.

«Όπως θυμούνται όλοι, αυτό που έκανε ο κ.Τσίπρας είναι να δίνει σε συγκεκριμένες στιγμές και για λόγους προφανώς πολιτικούς με το ένα χέρι στην τσέπη πράγματα στον κόσμο και όλο το υπόλοιπο διάστημα, αμέσως μετά με το άλλο χέρι να τα παίρνει από την άλλη τσέπη πολύ περισσότερο. Όλα αυτά ήταν προϊόν μιας ακραίας υπερφορολόγησης που τσάκισε όχι απλώς τη μεσαία τάξη αλλά όλο τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε:

«Έχω εδώ έναν πρόχειρο κατάλογο 29 φόρων που αφορούσαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και επέβαλε ο κ. Τσίπρας και η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο εκείνη. Έχω ένα δεύτερο κατάλογο με 20 κινήσεις που πραγματικά λεηλάτησαν τις συντάξεις των ανθρώπων στη χώρα. Αυτά δεν τα ξεχνάει κανείς. Σίγουρα δεν τα ξεχνούν όσοι τα είχαν υποστεί .

»Σίγουρα τα θυμούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες σήμερα με δεδομένο ότι η κυβερνητική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα έχει πάρει από τις πλάτες τους τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των βαρών που φόρτωσε η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέσα από αυτό προκύπτει η αύξηση του εισοδήματος που έχουν δει οι πολίτες τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις. Αφού επιδιώκουν τη σύγκριση ας αναλογιστούν ότι η κοινωνία και θυμάται και γνωρίζει και καταλαβαίνει».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας έγραψε:

«Κοινωνικό μέρισμα ΣΥΡΙΖΑ (με μνημόνια):

Δεκ. 2016 – 629 εκ.

Δεκ. 2017 – 750 εκ.

Δεκ. 2018 – 780 εκ.

Κοινωνικό μέρισμα ΝΔ (χωρίς μνημόνια):

Δεκ. 2019 – 175 εκ.

Δεκ. 2020 – 54 εκ.

Δεκ. 2021 – 330 εκ.

*Η μόνιμη 13η (830 εκ.) καταργήθηκε».

«Τότε ήταν «ψίχουλα». Σήμερα είναι θρίαμβος…», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τα λοιπά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις χτεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, μέσα σε ένα πανευρωπαϊκά δυσχερές περιβάλλον, στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία».

Για τις τρείς νέες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χτες ο κ. Οικονόμου είπε ότι «συγκεκριμένα θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας  και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 338,5 εκατ. ευρώ».

«Συγκεκριμένα:

»1.Έκτακτη καταβολή μισού μηνιαίου βασικού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το επίδομα θα δοθεί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ. Ήταν μια δέσμευση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας είναι ένα ηθικό χρέος της Κυβέρνησης και της κοινωνίας απέναντι στους υγειονομικούς μας.

»2.Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και θα έχει κόστος 205 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά για να φέρουν την Ελλάδα στο επίπεδο που βρίσκεται και δικαιούνται τη στήριξή μας σε μια περίοδο όπως η σημερινή.

»3. Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν  επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα έντονο ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ, με πολλαπλές ρυθμίσεις θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου, όπως είναι και αυτή η ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός».