Μετά τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, στην ψηφιακή εποχή περνούν και οι γονικές παροχές και δωρεές, βάζοντας έτσι τέλος στις επισκέψεις και την ταλαιπωρία των φορολογουμένων στις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις αρχές Δεκεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές μετά και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» φορολογουμένων καθώς όλα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στο γραφείου του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία του.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και  θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνυποβάλουν με τις δηλώσεις τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα ένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή ακινήτου απαιτούνται πάνω από 2 ή 3 μήνες.

Στη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα αναμένεται να συμβάλει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ο οποίος σύντομα θα «τρέχει» στη νέα πλατφόρμα e-Mεταβίβαση. Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής ο συμβολαιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ευρώ, την οποία περιμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η εγκύκλιος θα απαντά στα δεκάδες ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές Αρχές, όπως τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα.