Προκαλώντας σοκ σε όλο τον κόσμο, στις 6 Νοεμβρίου, το Προεδρικό Συμβούλιο της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς – μια κίνηση που αργότερα απορρίφθηκε από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η Μανγκούς κέρδισε γρήγορα την καρδιά και το μυαλό των Λιβύων με την πατριωτική της στάση νωρίτερα τον Μάιο, όταν κάλεσε όλους τους ξένους μισθοφόρους και τις ξένες δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη (LPDF) και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξαιτίας της έκκλησής της για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της Λιβύης, ένοπλοι εντολοδόχοι της Τουρκίας στην Τρίπολη επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Corinthia, αναζητώντας την, θεωρώντας ότι ήταν μέσα. Επιπλέον, απαντώντας, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα εγκαταλείψουν τη Λιβύη ακόμη και αν το απαιτήσει η κυβέρνηση της Λιβύης.

Τα ρητά καθήκοντα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας είναι να πραγματοποιήσει εκλογές, να διαλύσει τις ένοπλες ομάδες και να εκδιώξει όλες τις ξένες δυνάμεις. Πάνω από 2,8 εκατομμύρια λίβυοι πολίτες, σε συνολικό πληθυσμό σχεδόν 7 εκατομμυρίων (και σε σύνολο 4 εκατομμυρίων δυνητικών εκλογέων), έχουν ήδη εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία και με την υποστήριξη της Τουρκίας, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά εργάζεται δραστήρια για την αναβολή των εκλογών – χωρίς αποτέλεσμα. Αφού απέτυχε να εμποδίσει τις εκλογές, ήταν επίσης έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος, κατά παράβαση των όρων του οδικού χάρτη του LPDF.

Μισό χρόνο αργότερα, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει και στο υπουργείο Εξωτερικών, και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο πίσω από την αναστολή της ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με ένα άρθρο της «Africa Intelligence» που δημοσιεύτηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, η ΥΠΕΞ «έχει έλθει πλέον σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό…» και παίρνει οδηγίες από τον ανιψιό του, Ιμπραήμ Ντμπεϊμπά.

Στις 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε αντιεκλογική διάσκεψη στο ξενοδοχείο Mahary της Τρίπολης, όπου ομιλητές ξεσηκώθηκαν κατά της Υπατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και εξέφρασαν προθέσεις υπονόμευσης των εκλογών. Σε αυτή τη διάσκεψη προήδρευσε ο Χαλίντ Μίσρι, που επίσης απείλησε τους Λίβυους με βία σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκλογές. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι σε αυτή τη διάσκεψη συμμετείχαν οι πρεσβευτές της ΕΕ, της Ιταλίας και του Πακιστάν, και ότι επίσημες προσκλήσεις απεστάλησαν προς αυτούς από το ΥΠΕΞ της GNU.  Πολλοί Λίβυοι φοβόντουσαν ότι το LPDF ήταν ένας ακόμη μηχανισμός που θα έφερνε μια «παντοτινή προσωρινή» κυβέρνηση και πληρεξούσια της Τουρκίας, όπως ακριβώς ήταν η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Η GNA δεν επικυρώθηκε ποτέ από το δημοκρατικά εκλεγμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο και προοριζόταν να διαρκέσει μόνο για έναν χρόνο. Αντ’ αυτού, παρέμεινε στην εξουσία για έξι χρόνια, φέρνοντας πάνω από 17.000 σύρους μισθοφόρους και την τουρκική κατοχή προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της χωρίς συναίνεση.

Ισως είναι ενδεικτικό ότι η Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης στην Τρίπολη στις 21 Οκτωβρίου, που διοργανώθηκε από την ΥΠΕΞ, παρ’ όλες τις φανφάρες και με δηλωμένο σκοπό τη σταθεροποίηση της Λιβύης, απέτυχε να αποδώσει μια δήλωση στο τέλος της που να εκφράζει τη ρητή δέσμευσή της για τη διεξαγωγή εκλογών και την εκδίωξη των ξένων δυνάμεων.  Σε αυτή την κατεύθυνση η διάσκεψη του Παρισιού, που λαμβάνει χώρα σήμερα, στην οποία θα παραστεί η υπουργός Εξωτερικών, είναι για να διασφαλίσει ότι η ίδια η GNU συμμορφώνεται με την ημερομηνία εκλογών και να καταπολεμήσει όλους τους υπονομευτές των εκλογών, ώστε να αποκατασταθεί τελικά η κυριαρχία της Λιβύης.

Η Αγια Μπουρβέιλα είναι Λίβυα, ιδρύτρια της ΜΚΟ Code on the Road και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση