Οι σχέσεις Κίνας – Ελλάδας δεν επισκιάστηκαν ποτέ από «αντιπαλότητες και γεωστρατηγικές συγκρούσεις», σημειώνει με το βλέμμα στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και κρατικός σύμβουλος, Γουάνγκ Γι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Με την επίσκεψη να ακολουθεί την υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας των ΗΠΑ με Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία, που «διαβάστηκε» ως προσπάθεια ανάσχεσης της επιρροής του Πεκίνου, ο ΥΠΕΞ της ΛΔ της Κίνας τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι μετά την AUKUS δεν μπορεί να αποκλειστεί η διάδοση των πυρηνικών στη Νοτιοανατολική Ασία και «ο κίνδυνος μιας νέας κούρσας εξοπλισμών που θα υπονομεύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και στη ναυτιλία». Απαντώντας στο ενδεχόμενο η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στο Πεκίνο να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας αναφέρει ότι «το να αναμειγνύεται κανείς και να υπονομεύει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ τρίτων χωρών είναι μια ασεβής συμπεριφορά προς άλλες χώρες και εκλαμβάνεται ως χαρακτηριστική περίπτωση ηγεμονισμού και εκφοβισμού». Ο Γουάνγκ Γι, σχολιάζοντας τις περιφερειακές εξελίξεις στη σκιά και της τουρκικής προκλητικότητας, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σημαντική χώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλη επιρροή στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία». Στέλνει δε μήνυμα ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «πάντα υποστηρίζει τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών και ιδιαίτερα των δύσκολων και «εύφλεκτων» ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων».

Ο κινέζος ΥΠΕΞ έφτασε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Νίκου Δένδια, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στο Κατάρ, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Στην ατζέντα των συνομιλιών Νίκου Δένδια – Γουάνγκ Γι είναι οι επενδύσεις, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Μετά την Ελλάδα ο κινέζος ΥΠΕΞ θα μεταβεί σε Σερβία, Αλβανία και Ιταλία.

Φέτος είναι η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Σε μία τέτοια χρονιά εορτασμού και μνήμης, τι σηματοδοτεί η επίσκεψή σας στην Ελλάδα για τη μελλοντική ανάπτυξη των σινο-ελληνικών σχέσεων;  

Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, μια αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης και σημαντικός παράγοντας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις. Τα τελευταία χρόνια χάρη στη στρατηγική καθοδήγηση των ηγετών των δύο κρατών μας, με την έμπρακτη διμερή συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά να πετυχαίνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, και με την από κοινού δημιουργία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, έχουμε σημειώσει πρόοδο και συνεισφέρει σημαντικά στη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της Κίνας με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Επισκέπτομαι την Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Επιθυμώ να εργαστώ με την ελληνική πλευρά για την περαιτέρω εδραίωση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, την ενίσχυση του διαλόγου και της επικοινωνίας, την εμβάθυνση της έμπρακτης συνεργασίας, και την καθιέρωση ενός μοντέλου αμοιβαίου σεβασμού και ίσης μεταχείρισης μεταξύ κρατών διαφορετικών μεγεθών στη βάση των ειλικρινών ανταλλαγών, του αμοιβαίου κέρδους, της αμοιβαίας μάθησης και της ειρηνικής συνύπαρξης χωρών με διαφορετικά πολιτικά συστήματα και διαφορετικούς πολιτισμούς.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022». Το Πεκίνο θα γίνει η πρώτη Πόλη Διπλών Ολυμπιακών. Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο της ολυμπιακής συνεργασίας στην προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών της Κίνας και της Ελλάδας και της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ πολιτισμών;

Ο Ολυμπισμός, αιώνια δόξα για την Ελλάδα, αποτελεί επίσης εξαίρετη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο πολιτισμό. Η ανάπτυξή του έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Ο κότινος, το ύψιστο βραβείο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν σύμβολο της ανθρώπινης προσδοκίας και βαθιάς επιθυμίας για ειρήνη και φιλία. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί κληρονομούν τη βασική αυτή ιδέα και στοχεύουν στην εξάλειψη των φραγμών ανάμεσα στα διάφορα έθνη και τους πολιτισμούς. Οι Αγώνες έχουν καταστεί σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού αλλά και μια πρόσφορη πλατφόρμα κοινωνικοποίησης και αμοιβαίας μάθησης για τις διαφορετικές χώρες και τους πολιτισμούς τους.

Λίγες μέρες πριν πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα οι τελετές αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς «Πεκίνο 2022», δίνοντας ευοίωνο έναυσμα για τη διοργάνωση των Αγώνων. Εχουμε την πεποίθηση ότι μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα προσφέρουμε Ολυμπιακούς με «απλότητα, ασφάλεια και λάμψη». Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά για τη στήριξή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου, και να προσκαλέσω τους έλληνες αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες και να δείξουν σε όλους το ελληνικό αγωνιστικό πνεύμα.

Από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008 μέχρι και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022, η Ελλάδα στηρίζει αδιαλείπτως την ολυμπιακή συνεργασία μας, ενώ μαζί αντιστεκόμαστε στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού. Βρισκόμενος στη γενέτειρα των Ολυμπιακών, ελπίζω Κίνα και Ελλάδα να συνηγορήσουν υπέρ του σεβασμού του Ολυμπιακού Πνεύματος από τη διεθνή κοινότητα, να εφαρμόσουν το σύνθημα των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου «Μαζί για ένα κοινό μέλλον», να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη, την ανάπτυξη και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ πολιτισμών, έτσι ώστε όλοι μαζί να υποδεχθούμε ένα καλύτερο αύριο!

Πώς η σινο-ελληνική οικονομική συνεργασία μεταμορφώνει τα πλεονεκτήματα σε δράσεις; Ποια είναι τα νέα σχέδια της Κίνας για το λιμάνι του Πειραιά; Πώς μπορεί το έργο αυτό να ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων;

Παραδοσιακά η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη. Η Κίνα είναι αντίστοιχα μια μεγάλη παραγωγική και εμπορική δύναμη. Και οι δύο χώρες στηρίζουν τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και αφοσιώνονται ενεργά στην οικοδόμηση μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας, με την ανάπτυξη της ναυτιλιακής τους συνεργασίας να προσφέρει εκ φύσεως πολλά πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, ιστορικά τις σχέσεις Κίνας και Ελλάδας δεν σκίασαν ποτέ αντιπαλότητες και γεωστρατηγικές συγκρούσεις, γεγονός που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια καλή ατμόσφαιρα συνεργασίας.

Οντας μια σπουδαία κατάκτηση της σινο-ελληνικής ναυτιλιακής συνεργασίας, η επένδυση της COSCO SHIPPING στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της συνεργασίας Κίνας και Ελλάδας αλλά και της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στην από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος». Με τις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών, ο Πειραιάς γρήγορα εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, δημιουργώντας περισσότερες από 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά και συνεισφέροντας περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην τοπική κοινωνία. Εχει συνεπώς θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Πρόσφατα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ, μπήκαν τα θεμέλια για την κατοπινή επιχειρηματική ανάπτυξη του λιμένα. Η κινεζική πλευρά θα επιταχύνει την επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και άλλα σημαντικά έργα, θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή εξοικονόμηση, τη μείωση των ρύπων, τις ψηφιακές υποδομές και τη συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πειραιά, έτσι ώστε να καταστεί ένα κορυφαίο λιμάνι διεθνούς κλάσης στο οποίο θα συγκλίνει η διαφοροποιημένη ανάπτυξη διά ξηράς και θαλάσσης. Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα συνδυάσουν τις επιτυχίες τους αυτές, θα ενισχύσουν τον ρόλο του Πειραιά στην Ταχεία Γραμμή Ξηράς – Θάλασσας Κίνας και Ευρώπης και την εμπορική ανάπτυξη των Βαλκανίων, ενθαρρύνοντας τις κινεζικές και τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε νέους τομείς και να αποκομίσουν νέα συνεργατικά οφέλη.

Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πώς βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο; Πώς μπορεί να συμβάλει η Κίνα στην άμβλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;  

Η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλη επιρροή στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι χρήσιμες για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, και αποτελούν κοινό συμφέρον των χωρών της περιοχής αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και ως μεγάλη χώρα με υπευθυνότητα, η Κίνα αποτελούσε ανέκαθεν μια δύναμη που αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ειρήνη και που πάντα υποστηρίζει τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών και ιδιαίτερα των δύσκολων και «εύφλεκτων» ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εξέφρασαν πρόσφατα τη θέλησή τους να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων. Η Κίνα ελπίζει ότι οι δύο πλευρές θα βαδίσουν σταθερά προς τη γενική κατεύθυνση της ενίσχυσης της περιφερειακής ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης, και θα επιλύσουν τα ιστορικά τους προβλήματα και τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, προάγοντας έτσι από κοινού την περιφερειακή ανάπτυξη και ευημερία.

Καθώς ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Ελλάδας είναι η ναυτιλιακή οικονομία, η χώρα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην ανάπτυξη παγκόσμιων θεμάτων για την ασφάλεια της ναυτιλίας. Θεωρείτε ότι η τριμερής συμφωνία ασφάλειας Αυστραλίας – Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ (AUKUS) θα επηρεάσει την παγκόσμια ναυτιλιακή συνεργασία; Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα θα επηρεάσει τις σινο-ελληνικές σχέσεις;

Η τριμερής συμφωνία ασφάλειας ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας (AUKUS) αφορά τη συνεργασία των χωρών αυτών για την ανάπτυξη πυρηνικών υποβρυχίων, γεγονός που νομοτελειακά θα δημιουργήσει κινδύνους για τη διάδοση των πυρηνικών και θα πλήξει τις προσπάθειες δημιουργίας μιας αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στη Νοτιοανατολική Ασία. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών που θα υπονομεύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και στη ναυτιλία. Η διεθνής κοινότητα σύσσωμη πρέπει να εκφράσει τις αμφιβολίες και την εναντίωσή της στο ζήτημα αυτό.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει τους φίλους τους αλλά δεν μπορεί να αναμειγνύεται στους κύκλους τρίτων, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να ανέχεται την ανάμειξη τρίτων στον δικό του φιλικό κύκλο. Παρόμοια συμπεριφορά οφείλουν να έχουν και τα κράτη στις μεταξύ τους επαφές. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ανεξάρτητα φιλικές σχέσεις με άλλες χώρες. Το να αναμειγνύεται κανείς και να υπονομεύει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ τρίτων χωρών είναι μια ασεβής συμπεριφορά προς άλλες χώρες και εκλαμβάνεται ως χαρακτηριστική περίπτωση ηγεμονισμού και εκφοβισμού. Καθώς η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, πιστεύω ότι οι χώρες μας διαθέτουν τη σοφία και την ικανότητα να αναπτύξουν ανεξάρτητα τις διμερείς σχέσεις τους χωρίς την εμπλοκή τρίτων.