Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, στα «ΝΕΑ» θήτευσαν σπουδαίες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών αφήνοντας τη σφραγίδα τους όχι μόνο στην εξέλιξη της εφημερίδας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Μία από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητες που ταύτισαν την πορεία τους με την πορεία της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ήταν ο δημοσιογράφος και για πολλά έτη διευθυντής της, Λέων Καραπαναγιώτης.

Ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος αφηγείται:

«Eίχα τη μεγάλη τύχη και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να μείνουμε περισσότερο να βρεθώ κάτω από την αίγλη και τη σοφία του Καραπαναγιώτη.

»Ήταν μια πολύ μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας.

»Κάθε φορά πρέπει να αναφερόμαστε σε αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες, που διαμόρφωσαν ουσιαστικά την ελληνική δημοσιογραφία και ιδιαίτερα το Συγκρότημα Λαμπράκη.

»Είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία της δημοσιογραφίας αυτή. Αποτελεί μια ολόκληρη τάση η οποία έχει τη φιλοσοφική, την οικονομική, την κοινωνική, και την αισθητική της άποψη».

Σε άρθρο του στα «ΝΕΑ», στις 14 Ιανουαρίου 2006, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σημείωνε:

«Ο Καραπαναγιώτης ήταν ένας από τους τελευταίους. Με πείρα ζωής στην εγκεκαυμένη ζώνη, αφού λόγω των περιπετειών του τόπου και της πολιτικής καριέρας του πατέρα του ακολούθησε τους δρόμους της εξορίας και πολύ νωρίς, έφηβος γαλουχήθηκε από τον αλεξανδρινό και αιγυπτιακό κοσμοπολιτισμό, φοιτώντας σε υψηλών προδιαγραφών σχολεία της παροικίας και αναπνέοντας τον αέρα των καβαφικών σοκακιών. (…)

»Ο Καραπαναγιώτης ήταν άνθρωπος θυμοειδής, αιματώδης, συχνά πάθαινε εκρήξεις, αγανακτούσε και πάλι σε λίγο χρόνο γινόταν τρυφερός, γεμάτος κατανόηση για τα ανθρώπινα και το πλούσιο, αυθόρμητο γέλιο του σαν χείμαρρος σκέπαζε δύο ορόφους. (…)

«ΤΑ ΝΕΑ», 14.1.2006, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

»Ήταν υπέροχος αφηγητής, γλαφυρός και σε εξέπληττε η ενημέρωσή του πάνω στην Ιστορία και στη Διπλωματική Ιστορία. Εξάλλου θεωρείται ο εισηγητής του διπλωματικού ρεπορτάζ.

»Εγκρατής σε όλο το φάσμα της πολιτικής θεωρίας και πράξης συνομιλούσε με νηφαλιότητα με τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Χαρίλαο Φλωράκη.

»Πολύ συχνά στο σπίτι μας, στο σπίτι του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, ο Καραπαναγιώτης πάντρευε τη μαρξιστική του σκέψη με την πρακτική εμπειρία του θυμόσοφου Καπετάνιου.

»Ανοιχτός στο καινούργιο, αλλά βαθιά στερεωμένος στις μεγάλες ιδέες του Διαφωτισμού ήλεγχε τις αντιφάσεις των νέων ρευμάτων στην πολιτική σκέψη, στην τέχνη και στη λογοτεχνία».