Την έγκριση της πλειοψηφίας εξασφάλισαν τα δύο Μνημόνια Κατανόησης, για τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας για Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα. Υπέρ των δύο μνημονίων ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση που δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη χώρα, γιατί αυξάνει το αποτύπωμα της Ελλάδας στην άμυνα και την ασφάλεια και όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και όσον αφορά την ιδιότητα της χώρας να είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

«Θα αποδώσει σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη και τεχνογνωσία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, θα αποτελέσει πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έτσι θα αυξηθεί η εξωστρέφεια της χώρας σε διεθνές επίπεδο, μέσω συμμετοχής και διοργάνωσης πολυεθνικών συνεργασιών ή σεμιναρίων εκπαιδεύσεων και ασκήσεων σχετικών με τη λειτουργία του κέντρου», είπε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος και επέμεινε:

«Καταλαβαίνετε πως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κρήτης. Η δημιουργία αυτών των κέντρων -όχι μόνο η ύπαρξη αναβαθμισμένων υποδομών σε επίπεδο βάσεων, όπως αυτές που ήδη αναπτύσσονται στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής- ξέρετε, προσδίδει στις περιοχές».

Νατοϊκές οντότητες τα Κέντρα Αριστείας

Τα Κέντρα Αριστείας είναι νατοϊκές οντότητες με χαρακτήρα διεθνούς στρατιωτικού οργανισμού, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας ότι έχουν συγκεκριμένη δομή, συγκεκριμένη αποστολή, με σκοπό κυρίως την παροχή υπηρεσιών στη συμμαχία για εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος. Πιστοποιούνται με αυστηρά συμμαχικά κριτήρια και τα κράτη δύνανται να συμμετάσχουν σ’ αυτά είτε ως επικεφαλής κράτη, όπως η Ελλάδα στο Κέντρο Αριστείας για την ενοποιημένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, είτε ως κράτη υποστήριξης τα κράτη-μέλη που συνυπογράφουν τα δύο αυτά μνημόνια είτε κράτη συνεισφοράς.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση για έλλειμμα ενημέρωσης σε σχέση με τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Λίγο ακόμα υπομονή για τις φρεγάτες

«Έλλειμμα ενημέρωσης από αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει. Την κριτική επί θεμάτων εξοπλισμών, όταν επί των ημερών σας δεν αγοράστηκε ούτε βίδα, με συγχωρείτε, αλλά δεν μπορώ να τη δεχθώ», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε κενά πολλών ετών. Και η απόφαση για τις φρεγάτες, ξέρετε, είναι μια απόφαση που άργησε δεκαετίες, όχι μόνο την πενταετία της δικής σας διακυβέρνησης. Γι’ αυτό καλούμεθα τώρα να αποφασίσουμε για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής ενός καραβιού, που έχει σαράντα πέντε χρόνια ζωής και μόνο εξοπλισμός μέσης ζωής δεν είναι. Γιατί άργησε τόσο; Εν πάση περιπτώσει, χωρίς ιδιαίτερη εμμονή σε φιλοσοφικού τύπου αναζητήσεις, θα πάμε και θα πάρουμε την απόφαση. Διότι εμείς ερχόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις, αποφάσεις που κι εσείς έπρεπε να είχατε πάρει στη δική σας θητεία και δεν πήρατε. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να μην παίρνεις απόφαση. Κανείς δεν θα σου ορμήσει, κανείς δεν θα σου ασκήσει κριτική. Είναι δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις, ιδίως όταν είναι υπό το κράτος πίεσης, γιατί ήδη έχουμε αργήσει και πάμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Και το κάνουμε και το έχουμε αποδείξει».

Τις αξιολογεί το Πολεμικό Ναυτικό

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν πολύ λίγο ακόμα, για την απόφαση των φρεγατών και να μην προεξοφλούν, να μην σπεκουλάρουν. Απαντώντας δε στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Αντώνη Μυλωνάκη, που είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τα δώσει όλα στους Αμερικάνους, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρατήρησε:

«Ο πρόεδρός σας, κύριε Μυλωνάκη, πριν από έξι-επτά μήνες, αν δεν κάνω λάθος, σε συζήτηση απ’ αυτό εδώ το βήμα, είπε ότι έχουμε στήσει το παιχνίδι υπέρ των Γερμανών, προεξοφλώντας αγορά γερμανικών φρεγατών και εγώ του απάντησα απλά, ότι αν το είχαμε στήσει, δεν θα αναλώναμε τόσο πολύ χρόνο αξιολογώντας τις προτάσεις που έχουμε. Για μια ακόμα φορά τι λέτε; Στήθηκε το παιχνίδι υπέρ των Γερμανών; Λάθος είχε προειδοποιήσει τότε ο πρόεδρός σας. Μην κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος. Μην προεξοφλείτε τίποτα. Η απόφαση θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές και ανανεούμενες προτάσεις που έχουμε στα χέρια μας. Τις αξιολογεί το Πολεμικό Ναυτικό και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι προς το συμφέρον της ικανοποίησης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και της συνολικής αμυντικής δυνατότητας της χώρας. Μόνο αυτό το κριτήριο θα ληφθεί υπόψη, τίποτε άλλο».

Δεσμευτικές οι υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ

«Και τα δύο μνημόνια κατανόησης μπορούμε να τα αντιληφθούμε, να τα κατανοήσουμε μόνο ενταγμένα στο πλαίσιο των δεσμευτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι υποτιμούμε τη σημασία αυτών των κινήσεων από την πλευρά της χώρας μας, ούτε βέβαια ότι αδιαφορούμε για τις ευρύτερες  διαστάσεις  που αποκτούν τέτοιες πρωτοβουλίες», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «υπέρ» των δύο μνημονίων κατανόησης.

Παράλληλα όμως, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στην αίθουσα της ολομέλειας την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ επειδή «η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες τα σοβαρά ελλείμματα της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής» και για τη διαφαινόμενη ροπή επιστροφής στον «ατλαντισμό», δηλαδή της πολιτικής του «ναι σε όλα, χωρίς ανταλλάγματα».

«Η αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ προϋποθέτει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την αμοιβαιότητα των συμφερόντων, με μόνο γνώμονα τα εθνικά μας δίκαια», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει σε σχέση με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων από τουρκικό πολεμικό σκάφος.

Τουρκική συμμετοχή στο Κέντρο Αριστείας

«Το κέντρο αριστείας είναι ένας κρίκος που προστίθεται στην επικίνδυνη αλυσίδα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μια εμπλοκή με την οποία συμφωνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα που χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα διάφορα δευτερεύοντα ζητήματα, όπως ανταλλάγματα ή κόστος των υποδομών», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη συμμετοχή στην υλοποίηση επιθετικών νατοϊκών σχεδίων και πρόσθεσε:

«Την ώρα που εσείς διαφημίζετε και εξωραΐζετε την τουρκική συμμετοχή σ’ αυτό το κέντρο, το τουρκικό κράτος κάνει επίδειξη δύναμης στην Κρήτη και προβάλλει τις γνωστές διεκδικήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων ελληνικών νησιών. Αυτό το κέντρο που στήνεται στα Χανιά τι θα συζητάει γι’ αυτούς τους κινδύνους; Είναι υπαρκτή η πυραυλική απειλή εκ μέρους της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ναι ή όχι; Αυτό το κέντρο τι θα συζητάει γι’ αυτήν την απειλή; Θα την αναλύει μαζί με τους συμμετέχοντες Τούρκους;».

Κατά των δύο μνημονίων κατανόησης δήλωσε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης. «Εχθρός μας ποιος είναι; Είναι η Ρωσία; Ή εχθρός μας είναι η Τουρκία; Σήμερα μόλις ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αυτό το θέμα, για την επιθετικότητα των Τούρκων. Δεν μιλάμε για προκλητικότητα πλέον, μιλάμε για την επιθετικότητα της Τουρκίας, το τουρκικό πλοίο μπήκε στα 10 ναυτικά μίλια», παρατήρησε ο Αντώνης Μυλωνάκης, για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Κέντρο Αριστείας, και πρόσθεσε:

«Η Ελληνική Λύση δεν είναι απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στον ΟΗΕ ούτε απέναντι  σε χώρες όπως την Αμερική ή την Ρωσία ή την Κίνα. Η Ελληνική Λύση έχει ένα μόνο σκεπτικό και το έχει πει πολλές φορές. Είναι με την Ελλάδα και με τους Έλληνες, ό,τι συμφέρει την πατρίδα μας. Και αυτές εδώ οι δύο κυρώσεις δεν συμφέρουν την Ελλάδα, δεν δημιουργούν κάποια διαφορά».

Σουρεαλιστική κατάσταση

«Έχουμε εμείς, έχει η χώρα μας άλλον εχθρό, άλλη χώρα που να έχει δηλώσει δημόσια, συστηματικά, επί χρόνια, ότι επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, που παρατήρησε πως αν κυρωθούν αυτά τα δύο μνημόνια, «βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε όλοι εδώ, μάρτυρες μιας απολύτως σουρεαλιστικής, κατά τη γνώμη του ΜέΡΑ25, κατάστασης, όπου η Ελλάδα από κοινού με τη μόνη υπαρκτή στρατιωτική εναντίον της απειλή που ονομάζεται Τουρκία και σε συνεργασία με ακόμα τρεις ΝΑΤΟϊκές χώρες, συστήνουν έναν νέο οργανισμό και, όπως μας λέει η κυβέρνηση, έτσι ενισχύεται η στρατιωτική διπλωματία μας και αναβαθμίζεται η στρατιωτική θέση της Κρήτης μας αναφορικά με τα εθνικά θέματα της Ελλάδας».

Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Υπέρ των Μνημονίων Κατανόησης δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης σημειώνοντας ότι «η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην αμυντική πολιτική της κάθε χώρας και της συμμαχίας εν γένει» και «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συστήματα που χρησιμοποιούν τα άλλα κράτη και να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη τακτικών αντιμετώπισης στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής προστασίας».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, η ίδρυση και φιλοξενία του Κέντρου Αριστείας να βελτιώσει τη θέση της χώρας μέσα στην ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, τοποθετώντας την στο κέντρο των   εξελίξεων και αναδεικνύοντας την σε ενεργό μέλος της συμμαχίας, καθώς και να ενισχύσει την εξωστρέφειά της   μέσω των συνεργασιών και της ανάπτυξης κοινής δραστηριότητας με άλλα κράτη της συμμαχίας».

Ναι σε όλα

Για εγκατάλειψη του χαρακτήρα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζοντας θετικές σχέσεις, σχεδόν με το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατήγγειλε έλλειμμα ενημέρωσης για τα προγράμματα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού και τις αμυντικές προμήθειες εν γένει.

Κατηγόρησε επίσης το Μαξίμου ότι έχει βάλει «στον αυτόματο πιλότο» τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτά που αφορούν το τρίγωνο Ελλάδα-Τουρκία-ΗΠΑ, και σχολίασε:

«Η μόνη στρατηγική η οποία φαίνεται να έχετε και αυτό ελπίζω να μην αποδειχθεί από την αμυντική συμφωνία πενταετούς μάλιστα διάρκειας που προγραμματίζετε, είναι το «ναι σε όλα». Είναι όμως αποδεδειγμένο παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, ότι το «ναι σε όλα» δεν κατακτά απολύτως τίποτα. Το είχε πει και πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τον Τραμπ ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη. Δεν αποτελεί αυτό στρατηγική και μας οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερο αδιέξοδο από τα σημερινά».

Είπατε ποτέ ένα «όχι»;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το «ναι σε όλα» δεν βγάζει πουθενά. Μπορείτε να μας πείτε, ένα «όχι» που είπατε;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πείτε μας ένα για δείγμα, να το έχετε και να το κουνάτε…».

Όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ της έχετε υπογράψει. Όλα όσα ζήτησαν οι Αμερικανοί τα δώσατε και μάλιστα περηφανευτήκατε. Σας ζήτησαν να κλείσετε τη πρεσβεία της Συρίας και το κάνατε και λέγατε ότι είστε και αριστερή κυβέρνηση. Γιατί το κάνατε; Έχουμε πρόβλημα εμείς με τη Συρία. Ό,τι σας ζήτησαν το κάνατε και μάλιστα περισσότερα από όσα σας ζήτησαν».

Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε ότι τα δύο μνημόνια είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα ενεργητικής εμπλοκής της Ελλάδας στα επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ιστορικά και στρατηγικά προσηλωμένοι στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

«Και με αυτές τις κυρώσεις, η χώρα επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της εντός των υπερεθνικών οργανισμών που συμμετέχει», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος και παρατήρησε:

«Εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ αυτή τη συμμετοχή. Είμαστε ιστορικά και στρατηγικά προσηλωμένοι σ’ αυτή τη συμμετοχή. Τώρα, όσοι λένε «γιατί συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση» χωρίς να προτείνουν τίποτα, είναι προφανές ότι δεν έχουν να προτείνουν τίποτα. Όταν συμμετέχεις, φυσικά εμπλέκεσαι. Η πρόταση είναι να μείνεις μόνος σου, λες και τα παγκόσμια συμφέροντα θα σε αφήσουν να παραμείνεις μόνος σου σε μία τέτοια περιοχή όπως είναι η Μεσόγειος, με το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτή η περιοχή. Αυτά είναι αυταπάτες, συγχωρέστε με».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι «δραστήρια και ενεργητική. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη και χτίζει καινούργιες συμμαχίες για πρώτη φορά. Χτίζει ισχυρές συμμαχίες» που «ενισχύουν την παρουσία της χώρας στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, διότι τα συμφέροντα μας σήμερα είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το δείχνουν και οι οικονομικές εξελίξεις, πέρα από τις γεωπολιτικές και τις γεωστρατηγικές εξελίξεις».

Η παρούσα κυβέρνηση, είπε ο Χρήστος Μπουκώρος, κάνει ό,τι είναι δυνατόν να ενισχύσει τη χώρα και διπλωματικά και αμυντικά και κυρίως, αυτό γίνεται ευκολότερα εφικτό με τη βελτίωση της γενικότερης εικόνας της χώρας διεθνώς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ