«Αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση για τους εργαζομένους και τη νέα γενιά η σημερινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη για την εξειδίκευση των «εξαγγελιών» του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ», υπογραμμίζει σε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Τελειωτικό χτύπημα και εξωραϊσμός

«Πρόκληση, γιατί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (ν.4808), που ήδη εφαρμόζεται, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, καταργεί το οκτάωρο, με τις ατομικές συμβάσεις, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετες αποδοχές με «πληρωμή» σε ρεπό, διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Εμπαιγμός, γιατί οι νέοι σήμερα βιώνουν τη φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μικτά το μεροκάματο και τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο», εξηγεί και συνεχίζει:

«Πρόκληση η προσπάθεια εξωραϊσμού της δραματικής κατάστασης της ανεργίας από μία κυβέρνηση που προωθεί την προσωρινή, φθηνή και μερική απασχόληση και δεν στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης με προοπτική. Εξάλλου, η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με την εντατικοποίηση της φθηνής εργασίας υπολογίζεται ότι θα έχει ως συνέπεια λιγότερες 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρώτο ένσημο και κοινωνικό μέρισμα

»Εμπαιγμός η πολύκροτη εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα, χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα, και το μισό ποσό των 50 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις που θα αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και δεν προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις».

Η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτηρίζει «προκλητική» και την «αναφορά του κ. Χατζηδάκη ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έχει και κοινωνικό μέρισμα και ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να επωφεληθούν από την ανάπτυξη» από μια κυβέρνηση που οι πολιτικές της ωφελούν τους λίγους και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Δεν καλύπτει τους χαμηλοσυνταξιούχους

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη και, προκειμένου να παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα, έβαλε χέρι μέχρι και στο θεσπισμένο 0,5% του ΑΕΠ, τον κοινωνικό πόρο που αντιστοιχεί σε περίπου 900.000.000. Το «κοινωνικό μέρισμα» δεν θα καλύπτει πλέον τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά τα golden boys του νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και το υπέρογκο δημοσιονομικό κόστος του νέου ασφαλιστικού συστήματος» σημειώνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και καταλήγει:

Υποτιμά τη νοημοσύνη των νέων

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά τη νοημοσύνη των νέων. Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν μπορεί όμως να τους εξαπατήσει και να καλύψει τις δραματικές συνέπειες των πολιτικών της. Οι νέοι σήμερα της γυρίζουν την πλάτη και διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή, στην παιδεία, στη δουλειά, σε αξιοπρεπείς μισθούς, σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον».