Τα αντισώματα που προσφέρει το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer πέφτουν σε μερικούς μήνες, παραμένουν όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα για την πρόληψη της λοίμωξης, δείχνει μελέτη στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο αναμνηστική δόση ίσως απαιτείται για τα άτομα άνω των 60 έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, προκύπτει από τη μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Ανοσία που θα διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα χρόνο φαίνεται ότι θα έχουν όσοι νόσησαν από Covid-19 και εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις του εμβολίου BNT162b2 (Pfizer) ενώ διαφαίνεται η αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 60 στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης εξέτασαν τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε 252 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer.

Έξι μήνες μετά, τα επίπεδα αντισώματα είχαν μειωθεί κατά δέκα φορές στους συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών, ενώ το ίδιο συνέβη μέσα σε τέσσερις μήνες για τα άτομα άνω των 60.

Παρά την πτώση, όμως, τα επίπεδα αντισωμάτων παρέμεναν πάνω από το όριο που θεωρείται επαρκές για πρόληψη της λοίμωξης.

Πιο αργή πτώση των αντισωμάτων καταγράφηκε σε άτομα που είχαν νοσήσει από κοροναϊό πριν εμβολιαστούν, και οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση η ανοσία διατηρείται για τουλάχιστον ένα χρόνο.