Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση για τα πύρινα μέτωπα απάντησε σε ερώτηση για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε στην κατηγορία για καθυστέρηση στον εντοπισμό της πυρκαγιάς και στην αντιμετώπισή της.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αρχικά εξήγησε ότι κάθε μέρα υπάρχει εναέρια επιτήρηση από τους τράκτορες (τα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη) στην Αττική. Συνήθως σηκώνονται στις 11 η ώρα το πρωί, πετάνε για 2 με 2,5 ώρες, ενώ στη συνέχεια επιστρέφουν για μια περίπου ώρα για ανεφοδιασμό.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι εκείνη τη μέρα, στις 3 Αυγούστου, η μέγιστη θερμοκρασία είχε προβλεφθεί ότι θα είναι στις 3 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να σηκωθούν οι τράκτορες στις 2 η ώρα έτσι ώστε να υπάρχει εναέρια επιτήρηση εκείνη την κομβική ώρα.

Οι πρώτες ρίψεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι υπήρχαν 5 καναντέρ εκτός επιχειρήσεων, τα καναντέρ στην Ελευσίνα. Στις 13:22 δόθηκε σήμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι αμέσως δόθηκε εντολή στους τράκτορες να σηκωθούν (13:25). Στις 13:34 ήταν στον αέρα. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και έκαναν ρίψη νερού στις 13:44.

Η «Αφροδίτη» σηκώθηκε στις 13:35. Όμως, η φωτιά ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε, ακόμα, ότι δεν ισχύει ότι δεν υπήρχαν δυνατοί άνεμοι. Είπε ότι με βάση τον μετεωρολογικό σταθμό στο Τατόι, οι ριπές ανέμου έφταναν τα 6 μποφόρ. «Δεν είναι σωστό να αναφέρεται ο μέσος όρος της ημέρας», σημείωσε ο υφυπουργός.

Η εισαγωγική τοποθέτηση Χαρδαλιά