Οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σταικούρας και Κώστας Σκρέκας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα ανακοινώσουν, στις 17:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Το πακέτο μέτρων για την στήριξη των πυροπλήκτων θα εγκριθεί, όπως αναμένεται, σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, με δηλωμένο – από τον πρωθυπουργό-  στόχο, οι αποζημιώσεις να δοθούν με γρήγορο και απλό τρόπο.

Τα μέτρα που αναμένεται να εξειδικευτούν εντός της ημέρας, εστιάζουν, όπως έχει γίνει γνωστό σε: έκτακτη επιχορήγηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις πληγείσες περιοχές, αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και πρόγραμμα ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Συμπληρωματικός προυπολογισμός μισού δισ.

Την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του δήλωση, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε, ότι «αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να σαρωθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις άμεσα και γρήγορα σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης.

Άμεσα και απλά

Στόχος είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών. Όπως  σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση.

Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό και προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

Επίσης ισχύουν αναστολές 6 μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι φετινές πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 933.000 στρέμματα γης, αριθμός αυξημένος κατά 336% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2020.

Ο πρωθυπουργπος στο χθεσινό μήνυμά του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μελλοντικό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης δε, θα τεθεί υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού.

«Όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όσον αφορά ειδικά την Εύβοια, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού.

Και πρόσθεσε: «Θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες».

Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη

Την προσεχή Πέμπτη, 12 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα.

Η συνέντευξη θα λάβει χώρα στις 12:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.