Την αναμόρφωση της φορολοταρίας, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εξετάζεται να υπάρχει ένας, ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας, που θα κερδίζουν ποσά ακόμη και 100.000 ευρώ. Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις και μάλιστα από τις «επικίνδυνες» επαγγελματικές ομάδες.

Τα κίνητρα για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελούν μία από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και θα πάρουν σάρκα και οστά σε ένα νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να τρέξουν από τις αρχές του 2022.

Τα σενάρια

Υπάρχουν σκέψεις να κερδίζουν λίγοι τυχεροί φορολογούμενοι μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, τα οποία μπορεί να φθάνουν ή και να υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.

Σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών μοιράζει στους τυχερούς της φορολοταρίας 1 εκατ. ευρώ.

Επίσης εξετάζεται στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.

Οι χάρτινες αποδείξεις

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να βάλει στο παιχνίδι και τις χάρτινες αποδείξεις. Μέσω μιας νέας πλατφόρμας για smartphones οι φορολογούμενοι θα σκανάρουν και θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τις χάρτινεςαποδείξεις. Αυτό που ενδιαφέρει το υπουργείο Οικονομικών είναι να διασταυρώνεται αν η απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή και όχι από μηχανή – μαϊμού.

Για να υπάρξει ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια το οικονομικό επιτελείο θα δώσει κίνητρα.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά: να διοργανώνονται φορολοταρίες όπου τον ρόλο του λαχνού θα παίζουν μόνο οι αριθμοί των χάρτινων αποδείξεων που θα έχουν σκαναριστεί και αποσταλεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι σκαναρισμένες αποδείξεις να συνυπολογίζονται ώστε να πιάνει ο φορολογούμενος το όριο του 30% και να μην του επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα προσκομίζονται και να επιστρέφεται στον καταναλωτή ένα μέρος από τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συναλλαγή.