Ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι έχει άγνοια του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου και των πανελλαδικών εξετάσεων λέγοντας ότι «έδωσα πανελλήνιες. Όλοι όσοι ζούμε την ελληνική πραγματικότητα ασχέτως που επιλέγουμε να σπουδάζουν τα παιδιά μας έχουμε εικόνα των αδυναμιών της ελληνικής εκπαίδευσης».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αντικειμενικό και αξιοκρατικό το σύστημα οι πανελλαδικές εξετάσεις» προσθέτοντας ότι «τα πλεονεκτήματα περισσότερα από τα μειονεκτήματα».

«Αρκεί να ρίχνει κανείς μια ματιά στο κοινωνικό προφίλ των αριστούχων για να διαπιστώσει κανείς την ευρεία κοινωνική και γεωγραφική διαστρωμάτωση. Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων προωθεί την κοινωνική κινητικότητα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε καλό που γίνεται η συζήτηση για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια προκειμένου «να γκρεμίσουμε μύθους και στερεότυπα».

«Η απόφασή μας να επιβάλλουμε την ΕΒΕ δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση. Είναι δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση που έχει πολιτικό κόστος. Ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης γιατί έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα παιδιά που μπαίνουν στις σχολές αλλά είναι μια απόφαση επιβεβλημένη γιατί αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος όσα κάνουμε στην εκπαίδευση» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας:

«Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να εσας είναι ξένο. Η ΝΔ είναι συνεπής. Είχαμε δεσμευτεί να εισάγουμε τη ΕΒΕ και το πράξαμε με τον πιο σωστό τρόπο δίνοντας τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να καθορίσουν τη ΕΒΕ».

«Είπατε κ. Τσίπρα ότι είμαστε στον μ.ο. των αποφοίτων στα πανεπιστήμια στην ΕΕ. Είναι λάθος. Είμαστε τελευταίοι. Είμαστε πρώτοι μετά την Τουρκία στον αριθμό των φοιτητών. Έχουμε πολύ περισσότερους φοιτητές. Κοιτάξτε την αγορά εργασίας. Με ανεργία 15% διαπιστώνουμε μια τεράστια δυσαρμονία της προσφοράς εργασίας και της ζήτησης. Άλλα σπουδάζουν τα παιδιά και άλλα ζητάει η αγορά εργασίας. Ή κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα και να ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι καλά. Δεν έχω ήσυχη τη συνείδησή μου με αυτή την προοπτική» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε την κριτική της κας Γεννηματά λέγοντας ότι «όταν αγωνιζόμαστε να πείσουμε συμπολίτες μας να εμβολιαστούν δεν διχάζουμε. Προσπαθούμε να πείσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι το μόνο όπλο για να τελειώνουμε με τον εφιάλτη της πανδημίας».

Η πανδημία είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όλες οι κυβερνήσεις κάνουν το ίδιο, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Έχουμε αρνητές και έχουμε πολίτες που μπορεί να φοβούνται. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες με σημαντικότερο επιχείρημα ότι το τέταρτο κύμα αφορά σχεδόν –όχι μόνο- αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους. Γι’ αυτό και κάνω και σήμερα έκκληση να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

»Η μετάλλαξη Δ είναι μεταδοτική και η ειχειρηματολογία υπέρ του κοινού καλού και η επίκληση του συντάγματος δεν συνιστά διχαστική ποτλιική. Θα ήταν καλό να είχαμε ξεκάθαρες στάσεις από όλα τα κόμματα και να μην ψάρευαν στα θολά νερά.

»Λυπάμαι κ. Τσίπρα που κάνατε πίσω απ΄τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των υγειονομικών. Πατάτε σε δύο βάρκες και όταν θέλετε να αρέσετε σε όλους το πιθανό είναι να μην αρέστε σε κανένα. Δεν δείξατε την ανάλογη υπευθυνότητα που σας αναλογεί» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.