Οι φαινομενικά αργοί ρυθμοί του θέρους και η πανδημική συγκυρία έχουν βάλει σε χαμηλές ταχύτητες την προεκλογική κούρσα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, οι τρεις υποψήφιοι, η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνονται και κινούνται ανά τις κομματικές τάξεις και την εκλογική επικράτεια, με στόχο το χτίσιμο της βάσης τους πριν φτάσουμε στο φθινόπωρο. Σε ένα παιχνίδι που παίζεται τόσο στο επίπεδο της πραγματικής επιρροής όσο και των εντυπώσεων, έχουν αρχίσει να μπαίνουν αργά αλλά σταδιακά και τα στελέχη που προσμετρώνται στους φίλους και τους υποστηρικτές τους. Πιο χαμηλόφωνα από κάθε άλλη φορά, ομολογουμένως. Προς το παρόν, εξάλλου, δεν είναι λίγοι, που, όταν ερωτώνται από τους συνομιλητές τους για το ποιον σκοπεύουν να στηρίξουν, δεν διστάζουν να απαντήσουν ευθέως ότι δεν είναι έτοιμοι ή δεν θέλουν, ακόμη, να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Φώφη Γεννηµατά

Το πρώτο ισχυρό στήριγμα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι τα στελέχη που την περιβάλλουν στη Χαριλάου Τρικούπη, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας,  ο Μανώλης Οθωνας, ο Παύλος Χρηστίδης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Στέφανος Παραστατίδης, η Τόνια Αντωνίου κ.ά. Αναμένεται να έχει δίπλα της, επίσης, μια μερίδα στελεχών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ ενώ πολλοί θεωρούν βέβαιο πως αν οι παπανδρεϊκοί δεν έχουν δικό τους υποψήφιο θα στηρίξουν, στην πλειονότητά τους, εκείνη. Από τους βουλευτές, στους υποστηρικτές της προσμετρώνται οι Γιώργος Καμίνης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Γκόκας, Ευαγγελία Λιακούλη. Στο πλευρό της θεωρείται πως θα σταθεί και ο Γιώργος Μουλκιώτης, ο οποίος όμως έχει απαντήσει ότι θέλει να τοποθετηθεί δημοσίως αργότερα, ενώ ένα ερωτηματικό παραμένει δίπλα στα ονόματα του Ανδρέα Πουλά και του Μιχάλη Κατρίνη. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει, βεβαίως, η στάση του αρχαιότερου της κοινοβουλευτικής ομάδας, του Κώστα Σκανδαλίδη.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός επικεντρώνεται κυρίως στην προσέλκυση δυνάμεων στην πιο παραδοσιακή πασοκική βάση, στα όργανα, τις νομαρχιακές και την περιφέρεια, εκεί όπου οι συνυποψήφιοί του, μια πρόεδρος κι ένας πρώην γραμματέας, ξεκίνησαν με περισσότερες επαφές και προβάδισμα. Στην ομάδα του διαθέτει τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που τον στηρίζουν, την Αθηνά Μπούτση και τους Χαράλαμπο Βαρδίκο και Βασίλη Χρήστου. Κατά τα λοιπά, τα περισσότερα βενιζελικά στελέχη είναι στο πλάι του, όπως ο Γιάννης Δατσέρης και ο Κώστας Μποτόπουλος, μαζί του κι η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κι από βουλευτές η Χαρά Κεφαλίδου κι ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Μια ακόμη απόδειξη ότι είναι νωρίς για βεβαιότητες και ότι τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, είναι η στάση του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, που, ενώ καταγραφόταν ως υποστηρικτής του Ανδρουλάκη, συμμετείχε σε τραπέζι προεκλογικών ζυμώσεων του Λοβέρδου στη Βοιωτία, γεγονός που θεωρείται ότι επιβεβαίωσε τη μεταπήδησή του.

Νίκος Ανδρουλάκης

Ο ευρωβουλευτής που κινείται δραστήρια, αλλά σε χαμηλούς τόνους, έχει ερείσματα σε στελέχη της γενιάς του, αυτοδιοικητικούς, μέλη οργανώσεων και εκπροσώπους νέων επιστημόνων. Ο Ανδρουλάκης μοιράζεται, επίσης, με τη Γεννηματά, την υποστήριξη όσων προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, με τους νεότερους, όπως ο Γιώργος Γιάνναρος, να κοιτούν προς το μέρος του. Στην κορυφή της ομάδας των στελεχών που τον περιβάλλουν βρίσκεται το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο πρώην γραμματέας, Στέφανος Ξεκαλάκης. Από την κοινοβουλευτική ομάδα τον στηρίζουν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Φραγκίδης και Απόστολος Πάνας κι εκτιμήσεις θέλουν δυο ακόμη βουλευτές να βρίσκονται κοντά του. Ενα ερωτηματικό παραμένει στο όνομα της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής θεωρείται ότι μεταπήδησε στο στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου, αλλά άλλοι που παρακολουθούν τα ενδότερα του Κινήματος Αλλαγής επιμένουν ότι «δεν έχει κάτσει ακόμη η μπίλια».