«Μετά την ολοκλήρωση των νομαρχιακών συνδιασκέψεων και της προγραμματικής συνδιάσκεψης, εφόσον δεν υπάρξουν νέα εμπόδια θα πρέπει να προχωρήσουμε στη διεξαγωγή του συνεδρίου μας μέσα στο 2021», σημείωσε με νόημα ο Πάνος Σκουρλέτης στην εισαγωγή της τοποθέτησής του στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε παρέμβασή της η Ολγα Γεροβασίλη, που ακολούθησε («Παραπολιτικά fm») είπε επίσης για το ενδεχόμενο εκλογής προέδρου απ’ τη βάση: «Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταστατικό λειτουργίας. Ωστόσο επειδή επίκειται το συνέδριό μας το οποίο φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε το φθινόπωρο οποιαδήποτε αλλαγή θα συζητηθεί τότε».

Εχει σημασία η αναφορά δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – διαφορετικών ρευμάτων επιπροσθέτως – για τη διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου του κόμματος που έτσι κι αλλιώς έχει παραπεμφθεί στις καλένδες λόγω πανδημίας. Κι αυτό αφού φαίνεται πως διαφορετικές αντιλήψεις εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν σχετική συμφωνία στο να γίνει το συνέδριο άμεσα και βέβαια με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε εκλογικό αιφνιδιασμό. Οι επίσημες πληροφορίες λένε για μετά τη φετινή ΔΕΘ και ανάλογα με το πώς θα πάει η πανδημία.

Κι αυτό αφού υπάρχει μια κυρίαρχη άποψη πως η κορυφαία κομματική διαδικασία δεν μπορεί να πάει άλλο πίσω, αφού κάτι τέτοιο το μόνον που θα έκανε θα ήταν να ανακυκλώνει την εσωστρέφεια, τις αντιθέσεις αλλά και θα θόλωνε τη στρατηγική του κόμματος. Το γεγονός δε πως δύο άλλα κόμματα της Αριστεράς, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ δηλαδή, κατάφεραν και έκαναν με επιτυχία τα δικά τους συνέδρια εντός πανδημίας διαμορφώνει έναν ακόμη παράγοντα πίεσης στην Κουμουνδούρου. Αν και η προγραμματική συνδιάσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα, λειτούργησε – όπως λέει κορυφαίο στέλεχος – προωθητικά για το εσωτερικό τοπίο.

 

Βαβέλ

Σήμερα αυτοί που κυρίως ζητούν ημερομηνία συνεδρίου είναι της αριστερής αντιπολίτευσης πάντως. Πολιτικός επιστήμονας που έχει γνώση της Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ και των ισορροπιών, σημειώνει πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα καίγονταν για άμεσο συνέδριο και άλλες που το θέλουν διακαώς εντός του κόμματος. Για παράδειγμα, ένα συνέδριο θα έδινε εντολή εν λευκώ στον Αλέξη Τσίπρα για κάθε χειρισμό αλλά την ίδια ώρα ο ίδιος δεν θα μπορούσε να αποδώσει μια τυχόν λανθασμένη ή μη σωστή στρατηγική σε εσωκομματικούς του αντιπάλους και στον «φραξιονισμό» τους. Πάντως η συνδιάσκεψη φτιάχνει κεκτημένο για το κόμμα της Κουμουνδούρου, θέτει τους μηχανισμούς σε κίνηση και όπως λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκει στο προεδρικό περιβάλλον, «μας έβγαλε καλύτερα πολιτικά και πιο ενωτικά».

Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει το μομέντουμ της συνδιάσκεψης και θα βάλει κοντά σχετικά και το συνέδριο ή εκείνη η διαδικασία θα είναι εκ του μηδενός και μακριά από το τριήμερο του προγράμματος. Ενα στοίχημα των επόμενων ημερών είναι εκτός των κεντρικών ομιλιών, χθες είχαμε μία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο Περιστέρι και μια του Νίκου Βούτση στην Νέα Ιωνία, πως το πρόγραμμα θα πάει στις οργανώσεις για συζήτηση. Πράγμα όχι τόσο εύκολο λόγω εποχής αν και ο εκλογικός συναγερμός που έθεσε το κόμμα ο Αλέξη Τσίπρας έχει και αυτή τη διάσταση: να ενοποιήσει τον πολιτικό χρόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ και να δέσει τη στρατηγική. Χθες πάντως η Κουμουνδούρου ανέβασε κι άλλο τους τόνους δια στόματος Τσίπρα μιλώντας για «εγκληματική εμμονή» όσον αφορά το «πλαίσιο για τα νοσοκομεία» κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος).