Την ικανοποίηση της ελληνική κυβέρνησης για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Καλύπτει πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως «ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν είναι αντίθεση σε συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κυπριακό, δηλώνοντας ικανοποιημένος που το ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού πέρα από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, για διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία.

Αυστηρό μήνυμα

Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε ένταση της στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο θα έχει επίπτωση και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη. Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες (…) Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στο θέμα της Λιβύης,  λέγοντας πως «το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη», ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και ο λαός της χώρας να εκφράσει τη βούλησή του, στις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.