Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στις 7 Ιουλίου, αναμένεται να ακουστούν οι νότες της μουσικής του -μίνιμαλ, αλλά τόσο χαρακτηριστικές την ίδια στιγμή-, στο πλαίσιο της περιοδείας με το σιβυλλικό τίτλο «inescapable tour» που σηματοδοτεί την 40ή επέτειο της μουσικής του καριέρας.

Ο Βέλγος συνθέτης Βιμ Μέρτενς παρουσιάζει μια επιλογή γνωστών συνθέσεών του και παράλληλα συστήνει το άλμπουμ του, «The Gaze of the West» που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020.

Ο αναγνωρισμένος συνθέτης, συγγραφέας και ερμηνευτής, άρχισε να δημιουργεί μουσική το 1980, αφού πρώτα εργάστηκε ως μουσικολόγος και ραδιoφωνικός παραγωγός. Η πρώτη του κυκλοφορία «For Amusement Only», είναι μια ηχογράφηση ηλεκτρονικής μουσικής για την οποία χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά ο ήχος των μηχανών φλίπερ. Ακολούθησαν τα έργα «At Home-Not at Home» (1981), «Vergessen» (1982), «Struggle for Pleasure» (1983) και το άλμπουμ «Maximizing the Audience» το 1984. Πλέον, ο μουσικός κατάλογος του Mertens μετρά περισσότερες από 70 κυκλοφορίες.

Τα τελευταία 40 χρόνια, έχει αναπτύξει την προσωπική του, μουσική «γλώσσα», χρησιμοποιεί ένα κανονιστικό λεξιλόγιο, συνθέτει για διάφορα οργανικά σύνολα ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί φωνητικές συνθέσεις και κομμάτια για συμφωνικές ορχήστρες. «Στη μουσική υπάρχει πάντα η διαφορά αυτού που βλέπεις και αυτού που ακούς … εγώ λέω ότι βλέπεις αυτό που ακούς. Ο ακροατής πρέπει να καταλάβει μέσω της ακοής. Να απομακρυνθεί από συμβατικούς κώδικες, όπως η γλώσσα, και να κατανοήσει με καθαρότητα τη δημιουργία του συνθέτη… Μεταφράζω τη σιωπή σαν μία φάση μέσα στη μουσική. Ενσωματώνω στοιχεία της σιωπής και της ατονικότητας στη μουσική μου, μακριά από τους κανόνες της παράδοσης» δήλωνε στον Δημήτρη Δουλγερίδη στα ΝΕΑ το φθινόπωρο του 2019. Προπώληση εισιτηρίων (από 22 ευρώ): viva.gr. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο, σε όλη την διάρκεια και κατά την έξοδο από τον χώρο