Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 80% ή στο 60% του αρχικού μισθώματος, ενώ καμία μείωση του ενοικίου δεν θα δουν οι πληττόμενοι.

Ακόμα, θα υπάρχει μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ήταν ανοιχτές τον Μάιο.

Για τα ενοίκια θα ισχύσει έκπτωση 40% για εργαζόμενους που βρίσκονταν σε αναστολή τον Ιούνιο. Η έκπτωση αφορά τόσο στην κύρια κατοικία του εργαζόμενου όσο και στη φοιτητική κατοικία του παιδιού του, και η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες θα ανέρχεται στο 20% της ζημιάς.

https://www.megatv.com/2021/06/05/poioi-apalassontai-apo-ta-enoikia-tou-iouniou-gia-poious-pagonoun-oi-pleistiriasmoi-gia-ena-mina/?pubid=2020388549

Self – test

Τρία self test την εβδομάδα θα δικαιούνται και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Aπό τη Δευτέρα 7/6/2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από 7/6/2021 έως 13/6/2021, οι εργαζόμενοι/ες του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία τρία δωρεάν self test (ένα για την εβδομάδα 7-14 Ιουνίου, ένα για την εβδομάδα 15-22 Ιουνίου και ένα για την εβδομάδα 23-30 Ιουνίου).

Υπενθυμίζεται ότι το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του/ης εργαζομένου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Σε κάθε περίπτωση, όταν μεσολαβούν διαστήματα όπου ο/η εργαζόμενος/η απασχολείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή τελεί σε νόμιμη άδεια, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν από την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας του/ης με φυσική παρουσία στο συμφωνημένο στην ατομική του/της σύμβαση τόπο εργασίας.

Εξαίρεση η εβδομάδα από 7/6 έως 13/6 – Πότε υποχρεούνται οι εργαζόμενοι να δηλώσουν το αποτέλεσμα

Κατ’ εξαίρεση, για την εβδομάδα από 7/6/2021 έως 13/6/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας του self test έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της με φυσική παρουσία.

Οι εργαζόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλονται και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test οποιαδήποτε ημέρα έως και 13/6/2021.

Από 14/6/2021 έως 30/6/2021, ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο/η εργαζόμενος/η παρέχει την εργασία του/της με φυσική παρουσία.

Σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός κώδικας – Τι γίνεται με τους πλειστηριασμούς

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Ιουνίου ο νέος πτωχευτικός κώδικας ξεπαγώνοντας έτσι και τους πλειστηριασμούς που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Στον νέο κώδικα δεν προστατεύεται η α’ κατοικία, όποιος πτωχεύει χάνει όλη την περιουσία και διαγράφει τις οφειλές του ενώ εάν υπάρχει εισόδημα πάνω από το ακατάσχετο αυτό δεσμεύεται για 1 έως 3 έτη.

Για όσους έχουν εισόδημα 7.000€ – 17.500€ θα έχουν τη δυνατότητα γι παραμονή στο ακίνητο ως μισθωτής, με καταβολή ενοικίου για 12 έτη.

Σε αυτό, το κράτος θα επιδοτεί μέρος του ενοικίου (70€ – 210€) ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς του ακίνητου μετά από 12 έτη. Σημειώνεται ότι δεν προσμετρούνται τα ενοίκια που θα έχουν καταβάλλει οι άλλοτε ιδιοκτήτες του.

Έτσι, ξεπαγώνουν και 20.000 πλειστηριασμοί.

Ωστόσο, μέχρι τις 30 Ιουνίου, παγώνουν οι πλειστηριασμοί για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Οι επιλογές των οφειλετών

Ή ρύθμιση χρεών σε 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες & 240 δόσεις προς εφορία και ταμεία, ή πτώχευση (απώλεια περιουσίας και διαγραφή οφειλής).

Όσοι έχουν εισόδημα 7.000€ – 17.500€ θα έχουν τη δυνατότητα για παραμονή στο ακίνητο ως μισθωτές, με καταβολή ενοικίου για 12 έτη.

Σε αυτό, το κράτος θα επιδοτεί μέρος του ενοικίου (70€ – 210€) ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επαναγοράς του ακίνητου μετά από 12 έτη, χωρίς να προσμετρώνται στην τιμή τα ενοίκια που έχει καταβάλει μέχρι εκείνη την ώρα ο ιδιοκτήτης.

Οι τράπεζες ζητούν τα χρήματα του στεγαστικού επιδόματος για να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών-εν μέρει προστασία έναντι χρημάτων-μέσα στον Ιούνιο θα καταθέσουν κοστολογημένη πρόταση.