Στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου σημειώνεται το τελευταίο διάστημα μια πτωτική πορεία των κρουσμάτων, μια ύφεση του 5%.

Αυτό ωστόσο που απασχολεί είναι ότι από τα μέσα Απριλίου έχουμε μείωση κρουσμάτων αλλά τις 3 τελευταίες βδομάδες ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται ειδικά στην Αττική.

Σύμφωνα με την ίδια τα ενεργά κρούσματα στην Αττική αγγίζουν επικίνδυνα τις 10.000 ενώ στη Θεσσαλονίκη τα ενεργά κρούσματα είναι 2.000.

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν επίσης και η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία.

«Τα νούμερα θα πρέπει να μας θυμίζουν τη σημαντική διασπορά του ιού» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, παρατηρείται μείωση του ΜΟ των κρουσμάτων στα 39 έτη ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι τη βδομάδα 10-16 Μαΐου το 31% των νέων κρουσμάτων αφορούσε νέους 20-40 ετών.

«Η αυξημένη κινητικότητα μας τη διάρκεια του Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων έχει σαν αποτέλεσμα την μη μείωση των νέων κρουσμάτων με τον ρυθμό που θα θέλαμε» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η παρατήρηση αυτή οφείλεται και στα self test που διενεργούνται και που αυξάνουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την ιδια.

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα είχαμε 6.500 νέα κρούσματα από self test.

Το τεράστιο όφελος των self test επιβεβαιώνεται κάθε βδομάδα.

«Ο αριθμός των εισαγωγών δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου αναφέροντας πως η ενδιάμεση ηλικία των εισαγωγών είναι 66 ετών.

Παράλληλα απεύθυνε έκκληση στους άνω των 50 να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να εμβολιαστούν.

«Άλλο χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο των μέτρων προστασίας» τόνισε.