Σε ρυθμούς Eurovision κινείται όλη η Ευρώπη και η εκπομπή «Πάμε Δανάη!» συγκέντρωσε τα οκτώ πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό.

Περίπου το 35% της Ευρώπης παρακολουθεί τον μεγάλο τελικό κάθε χρόνο ενώ και στη χώρα μας ο τελικός του διαγωνισμού συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης.

Όμως τι δεν γνωρίζουμε για τον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό που ξεκίνησε την ιστορία του το 1956 με μόνο επτά χώρες;

Αυτά είναι τα οκτώ πράγματα που δεν ξέραμε για τον διαγωνισμό τραγουδιού:

Τέσσερις χώρες κέρδισαν τον διαγωνισμό της Eurovision το 1969 (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία)

Το 1956 (στον πρώτο διαγωνισμό)συμμετείχαν στον διαγωνισμό μόνο επτά χώρες. Κάθε χώρα παρουσίαζε δύο τραγούδια.

Πέντε χώρες πάνε πάντα στον τελικό της Eurovision. Το 2000 εισήχθη ένας κανόνας με τον οποίο Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ότι θέσει και να πάρουν πάνε πάντα στον τελικό της επόμενης.

Ο μικρότερος νικητής της Eurovision ήταν 15 χρονών. Η Σάντρα Κιμ το 1986 νίκησε τον διαγωνισμό και είχε κρύψει την πραγματική της ηλικία.

Η Ελλάδα κατέχει ένα ρεκόρ. Το 1993 τη χώρα μας εκπροσώπησε η Καίτη Γαρμπή και η συμμετοχή της έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν το εντυπωσιακό φόρεμα της Σήλιας Κριθαριώτη. Το δεύτερο ήταν το κοντινό της πλάνο διάρκειας 43 δευτερολέπτων, το μεγαλύτερο στην ιστορία του διαγωνισμού.

Κάθε χώρα διαλέγει σε ποια γλώσσα θέλει να τραγουδήσει, ωστόσο οι περισσότερες νίκες έχουν σημειωθεί με αγγλικό στίχο. Με γαλλικό στίχο έχουν σημειωθεί 14 νίκες. Ενώ το πιο εμπορικό κομμάτι του θεσμού μέχρι και σήμερα είναι το Waterloo από τους ABBA.

Υπήρξε χώρα με μηδέν πόντους. Το 1983 η συμμετοχή της Τουρκίας δεν κατάφερε να συγκινήσει κανέναν και δεν συγκέντρωσε βαθμό.

Η Αυστραλία είχε συμφωνία να συμμετάσχει για μία χρονιά. Το 2015 αποφασίσθηκε να συμμετάσχει με τον όρο να συμμετέχει εκ νέου μόνο αν κερδίσει. Δεν κατάφερε να φέρει νίκη αλλά συνεχίζει κανονικά.