Ανεβάζει τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος για το Κυπριακό στον απόηχο της άκαρπης άτυπης πενταμερούς της Γενεύης λόγω της τουρκικής και τουρκοκυπριακής αδιαλλαξίας για «λύση» δύο κρατών.

Στα Κατεχόμενα για να γιορτάσει… την εισβολή του Αττίλα

Στο πλαίσιο αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου προκειμένου να παραστεί τους εορτασμούς του ψευδοκράτους για τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα το 1974.

Ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah, έκανε επίσης λόγο για αμφιλεγόμενη στάση της ΕΕ και προσέγγιση του ΟΗΕ για «κατάργηση των εγγυήσεων της της Τουρκίας και απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να προαναγγέλλει αλλαγή πολιτικής κι ένα «καυτό» καλοκαίρι φέτος για το Κυπριακό, ενώ στον τίτλο της η εφημερίδα αναρωτιέται αν η Τουρκία «ανοίγει νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική;» και αναφέρεται σε δηλώσεις, στις οποίες προέβη ο Ερντογάν στη δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους για ανταλλαγή ευχών για καλό Μπαϊράμι.

Δεν έκαμψε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν

«Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της τηλεφωνικής μας συνομιλίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν η Κύπρος. Η αποτυχία στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου δεν φαίνεται να έκαμψε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Οι παρατηρήσεις του πρόκειται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική, καθώς συζητήσαμε περί της θέσης της Τουρκίας και ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η προσέγγιση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για άρση του καθεστώτος της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και για εγγυοδοσία της ΕΕ στο θέμα ασφάλειας στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τη Σαμπάχ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού εξέφρασε την απόλυτη αντίδρασή του στην αντιφατική στάση της ΕΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ταχθεί με το μέρος της Ε/Κ πλευράς και αδιαφορούν για την ΤΔΒΚ, προχωράει ένα βήμα παραπέρα ως προς τη θέση της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο:

Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των Ελληνοκυπρίων

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ελληνοκυπρίων. Δεν μπορεί καν να υπάρχει πρόταση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μας με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι στιγμής, η στάση τους προς το ψευδοκράτος υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».

«Είναι γνωστό ότι μια νέα διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό προγραμματίζεται στη Γενεύη ή στη Νέα Υόρκη τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται στο ψευδοκράτος για την ‘Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας’ στις 20 Ιουλίου, (σ.σ. όπως αποκαλούν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο), η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών των μουσουλμάνων».