Σαφές χαρακτήρισε το μήνυμα Γκουτέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τονίζοντας στον απόηχο του ναυαγίου της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη ότι δεν γίνεται αποδεκτή η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Δεύτερη άτυπη σύνοδος για να βρεθεί κοινό έδαφος

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης από τη Γενεύη ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «ήταν σαφής προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του, «ότι παρά την εμμονή της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς δεν εγκατέλειψε ο ίδιος (σ.σ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ) την προσπάθεια, επιθυμώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη Σύνοδος προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ευχαριστίες σε Ελλάδα και Βρετανία

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι η συμπαράσταση και η στήριξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν «απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές μας προσπάθειες.

»Προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η αγγλική πλευρά και γι’ αυτό εκφράζω ευχαριστίες προς τον κ.Ράαμπ. Σε καμιά των τοποθετήσεων τους (σ.σ οι Άγγλοι) δεν ξέφευγαν από το πλαίσιο των ΗΕ για λύση», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.