Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να φορολογήσει με πολύ υψηλότερους συντελεστές τα κέρδη από επενδύσεις. Απώτερος στόχος είναι να φορολογηθούν περισσότερο οι πολύ πλούσιοι και να χρηματοδοτηθεί το νέο του πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο να περάσει πρώτα από το Κογκρέσο. Εάν τελικά γίνει αυτό, τότε αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά οι επενδυτικές στρατηγικές των πιο πλούσιων Αμερικανών και να ξεκινήσει ξανά έντονη πολιτική διαμάχη για το κατά πόσο συνδέονται οι φόροι με την ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης θα γίνουν πιο ακριβές οι γονικές παροχές και κληρονομίες των πλουσίων.

Ο Μπάιντεν σκοπεύει να διπλασιάσει σχεδόν τη φορολογία κερδών κεφαλαίου στο 36,9% σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Η αύξηση αυτή αφορά μόνο όσους κερδίζουν κάθε χρόνο από ένα εκατ. δολάρια και πάνω. Μόνο το 0,32% των αμερικανών φορολογουμένων δηλώνει κάθε χρόνο προσαρμοσμένες συνολικές αποδοχές πάνω από ένα εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2018.

Εάν στο ποσοστό αυτό προστεθεί κι ένα 3,8% που επιβάλλεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να πληρωθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης Obamacare, τότε το συνολικό ποσοστό για τους πλούσιους φτάνει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Μέχρι σήμερα οι μισθοί φορολογούνταν με υψηλότερα ποσοστά από τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικές πολιτείες όπου η τοπική φορολογία είναι ακόμη πιο υψηλή, οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 50% για τα άτομα αυτά. Για τους Νεοϋορκέζους για παράδειγμα, ο συνδυασμένος νέος φόρος κερδών κεφαλαίου σε συνδυασμό με τον πολιτειακό φόρο θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το 52%. Οι τελικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο Κογκρέσο στις 28 Απριλίου.