Με πρωτόκολλο που έχει ρίζες στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στις συνήθειες των Σουλτάνων, υποδέχεται ο Τούρκος πρόεδρος τους επισκέπτες του, όπως έκανε και με τον Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με τον οθωμανολόγο και διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Σταθακόπουλο, ο Ερντογάν έκανε το «Σελαμλίκ» δηλαδή τον χαιρετισμό της καρδιάς που είναι και βασικό σύμβολο του ειρηνικού υποδοχής Ισλάμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευγενικά ανταποδίδει. «Αυτό σε εμάς είναι χάρη ευγένειας, αλλά στα μάτια του μουσουλμάνου είναι αποδοχή» είπε στο STAR ο κ. Σταθακόπουλος.

Ο Ερντογάν άφησε έστω και για δευτερόλεπτα στην άκρη το αυστηρό πρωτόκολλο και φωτογραφήθηκε μπροστά από τις δύο τουρκικές σημαίες μόνος του με τον Νίκο Δένδια, χωρίς τον Τσαβούσογλου.

O Σουλτάνος στον θρόνο του

«Ο Τούρκος πρόεδρος κάθεται στον θρόνο του εντός ή εκτός εισαγωγικών. Η λογική του να κάθεται στην καρέκλα και στους καναπέδες οι δυο υπουργοί συνάδει με το πρωτόκολλο της σύγχρονης διπλωματίας. Όμως με τον δικό του αξιακό κώδικα, είναι ο Σουλτάνος ο οποίος ευλογεί, δηλαδή δίνει τη συναίνεσή του για τη συνομιλία των αξιωματούχων», είπε.

Οι πόρτες έκλεισαν και άρχισε το «Αλισβερίς» που λένε οι Τούρκοι, δηλαδή η συναλλαγή. Άλλωστε είχε φροντίσει νωρίτερα ο Τσαβούσογλου να βάλει το πλαίσιο των συζητήσεων αφού πρώτα έσπευσε να εμφανιστεί ως ο «καλός γείτονας», κάνοντας λόγο για συζητήσεις με φιλική διάθεση και σε καλή ατμόσφαιρα.

«Φυσικά και αισθανόμαστε ικανοποίηση που σήμερα φιλοξενούμε στην Άγκυρα τον κύριο Δένδια. Για να συζητήσουμε και να λύσουμε τα θέματά μας δεν χρειαζόμαστε ούτε την ΕΕ ούτε άλλη τρίτη χώρα. Στο Αιγαίο υπάρχουν αρκετά θέματα και αυτά πρέπει ξεκάθαρα να κάτσουμε και να τα συζητήσουμε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.