Με αμείωτο ρυθμό προχωρά η έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα φτάνουν συνεχώς στα  χέρια των αστυνομικών νέα στοιχεία.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας φαίνεται να έχουν σχηματίσει μια εικόνα για το από πού μπορεί να προέρχεται η δολοφονική επίθεση κατά του δημοσιογράφου, με γνώμονα την εμπειρία τους από τα περίπου 60 συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεστεί την τελευταία εικοσαετία στη χώρα.

Όμως, και σε αυτή την περίπτωση αυτό θεωρούν ότι δεν αρκεί. Πρέπει να τεκμηριώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία που είναι από τον τόπο του εγκλήματος, από την έρευνα που γίνεται πόρτα – πόρτα, κάμερα – κάμερα στους δρόμους της Αθήνας προκειμένου να βρουν κάποιο στοιχείο που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Εκεί είχαν κολλήσει και οι προηγούμενες έρευνες προκειμένου να τεκμηριωθεί η εμπλοκή συγκεκριμένων ατόμων.

Η Αστυνομία φαίνεται να έχει καταλήξει στον χώρο, την ομάδα και έχει υποψίες ακόμα και για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη επίθεση, χρειάζονται όμως τα στοιχεία που θα δέσουν την υπόθεση.

Οι αναλύσεις κλήσεων ή ανασύρσεις στοιχείων από το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Καραϊβάζ είναι κάτι που μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον.

Το ζήτημα είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας, δηλαδή να προλάβουν τον χρόνο – περίπου 15 μέρες – να δουν το πλήρες δρομολόγιο των δραστών: εκείνη την ημέρα πώς έφτασαν, πώς έφυγαν, προς τα πού κατευθύνθηκαν, πού μπορεί να σταμάτησαν και πού μπορεί να συνεννοήθηκαν μεταξύ τους. Και για τις κλήσεις κινητών τηλεφώνων μην ξεχνάμε ότι χρησιμοποιούν επιχειρησιακά κινητά μιας χρήσης.

Τι δείχνει το νέο βίντεο – ντοκουμέντο

Στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη διακρίνεται η μοτοσυκλέτα με τους δυο δράστες να περνά την οδό Μεγίστης κατά την διαφυγή τους από τον τόπο της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ και διακρίνεται ο οδηγός να φοράει κράνος, ενώ ο συνοδηγός που φοράει σκούφο και μάσκα κρατάει ξεκάθαρα ακόμη το όπλο στα χέρια του.

Το συγκεκριμένο βίντεο από κάμερα ασφαλείας πολυκατοικίας της περιοχής, είναι στην οδό Μεγίστης 77,  1,5 χιλιόμετρο μακριά από την οδό Άννινου στο παρκάκι εκεί όπου έπεσε νεκρός ο αστυνομικός συντάκτης.

Μέσα σε ένα λεπτό, οι δολοφόνοι είχαν καταφέρει και είχαν διανύσει 1,5 χιλιόμετρο. Είχαν αναπτύξει μάλιστα και αρκετά μεγάλη ταχύτητα και είναι 800 μέτρα μακριά από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος όπου φαίνεται ότι κατέληξαν και από εκεί διέφυγαν προς άγνωστη μέχρι αυτήν την ώρα κατεύθυνση.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι δεν έκρυψε καν το όπλο του μετά την δολοφονία το κρατούσε πάνω του και αυτό είναι αυτό το στοιχείο που έχουν πια στα χέρια τους από το καινούργιο βίντεο.

Ένας λόγος είναι ότι ήταν σε ετοιμότητα έτσι ώστε αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πιθανότατα ίσως είχε αλλάξει και γεμιστήρα γιατί είχε πυροβολήσει δεκατρείς φορές, είχε αδειάσει το όπλο και το σημαντικότερο να μην χάσει καθόλου χρόνο μετά τους πυροβολισμούς ανέβηκε στο μηχανάκι. Ο οδηγός φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ εξοικειωμένος με το συγκεκριμένο τύπο μοτοσικλέτας με μεγάλη ταχύτητα σε μόλις ένα λεπτό έφτασαν στο σημείο μετά την δολοφονία.

Ποιοι και γιατί τον ήθελαν νεκρό

Ο εκλιπών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δώσει ανωμοτί κατάθεση για την περιβόητη υπόθεση της Ε.Υ.Π (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), για ένα σύστημα διαπλοκής εν αποστρατεία και εν ενεργεία αστυνομικών με τη λεγόμενη «τράπεζα της νύχτας», στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν ο επίσης δολοφονημένος, Δ.Μ.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κάνει αποκαλύψεις στην ιστοσελίδα του για την εν λόγω υπόθεση και θα κατέθετε εκ νέου. Εικάζεται ότι οι άνθρωποι που εκτέλεσαν τον άτυχο δημοσιογράφο μπορεί να γνώριζαν ότι θα δώσει νέα κατάθεση και να ήθελαν να του κλείσουν το στόμα.

Ο εκλιπών είχε κληθεί να δώσει έγγραφες εξηγήσεις διότι σε μία έρευνα που είχε κάνει η ΕΥΠ πριν από πέντε χρόνια, και η οποία ουσιαστικά έλαβε μια απτή δικαστική μορφή προ μηνών το περασμένο καλοκαίρι, αναφερόταν το όνομά του και είχε κληθεί να δώσει έγγραφες εξηγήσεις, με τον ίδιο να αρνείται κάθε κατηγορία.

Εκεί μνημονεύονταν δυο-τρεις τηλεφωνικές συνεννοήσεις με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θεωρούνται επιλήψιμες και αυτός αρνείται την κατηγορία.

Εδώ λοιπόν εκλήθη ανάμεσα σε πολλά ακόμα άτομα, 30 άτομα, να δώσουν κάποιες έγγραφες εξηγήσεις, που είχε δώσει ο Γιώργος Καραϊβάζ το περασμένο καλοκαίρι διά του συνηγόρου του όπου αναφέρεται με έναν λιτό τρόπο ότι γνώριζε κάποιους από τους συγκατηγορουμένους.

Φαίνεται όμως ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε θελήσει επειδή θεωρούσε ότι αδίκως αναφερόταν σε αυτήν τη δικογραφία το όνομά του, να κάνει μία κίνηση και να ζητήσει γιατί δεν έχουν γίνει ορισμένες δικαστικές ενέργειες και γιατί δεν έχουν κληθεί οι άνθρωποι που κατά κάποιον τρόπο τον εμπλέκουν σε μία ιστορία.

Τα τέσσερα «πρόσωπα» ενδιαφέροντος και οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες της Greek Mafia

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχών, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, σωματικές βλάβες, εκρήξεις, οπλοφορία, οπλοχρησία και άλλα αδικήματα. Τα πρόσωπα αυτά είναι αποφυλακισμένοι ποινικοί που ενδέχεται είτε να εμπλέκεται είτε να γνωρίζουν πληροφορίες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο ίδιο πλαίσιο των ερευνών, οι αρχές έχουν εντάξει και τρεις ανεξιχνίαστες δολοφονίες που σχετίζονται με την αλληλοεξόντωση μελών της Greek Mafia, το 2018 και το 2019.

Οι αστυνομικοί πάντως, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δράστες σίγουρα, γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή, για να καταφέρουν να εξαφανιστούν αστραπιαία από τα στενά.

Είχαν προσπαθήσει ξανά να τον σκοτώσουν;

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί στους αστυνομικούς, το γεγονός ότι ενώ όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν έμπειρο εκτελεστή που θα μπορούσε να είχε σταματήσει στις μισές σφαίρες έχοντας ήδη δολοφονήσει τον Γιώργο Καραϊβάζ, εντούτοις, άδειασε το όπλο επάνω του, δίνοντάς του μάλιστα, διπλή χαριστική βολή.

Την εκτίμηση ότι οι επαγγελματίες εκτελεστές, είχαν προσπαθήσει ξανά τις τελευταίες τρεις μέρες να σκοτώσουν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, εξετάζει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνούν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και αποκάλυψε το Star, οι αστυνομικοί προσπαθούν να ανακτήσουν οπτικό υλικό από τις τελευταίες τρεις ημέρες από τη δολοφονία του Καραϊβάζ, από την Τετάρτη 7 Απριλίου έως και την Παρασκευή 9 Απριλίου που εκτελέστηκε.

Πηγή εικόνας: Star

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» των αρχών βρίσκονται τα δρομολόγια του δημοσιογράφου. Την Τετάρτη ο Καραϊβάζ έφυγε κανονικά λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι που τελείωσε η εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», όμως πήγε και πήρε από τη δουλειά τη σύζυγό του. Καθυστέρησαν χρονικά, αλλά επέστρεψαν στο σπίτι μαζί.

Την Πέμπτη, λόγω της θεματολογίας στην εκπομπή, ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε μία ώρα νωρίτερα, στη 13:00 και έφτασε στο σπίτι τους στη 13:30, ανατρέποντας και πάλι τον χρόνο που έψαχναν οι εκτελεστές του.

Την Παρασκευή όμως, έκανε κανονικά το δρομολόγιο ρουτίνας: 14:20 έφτασε στο σπίτι του. Δε βρήκε να παρκάρει έξω ακριβώς από την πολυκατοικία, αφού στο πάρκινγκ είχε παρκάρει ο γιος του το καινούριο του αυτοκίνητο. Έξω από την πολυκατοικία, υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα παρκαρισμένα και αναγκάστηκε να φτάσει στο παρκάκι, περίπου 90 μέτρα μακριά.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν τώρα πολύ σοβαρά την πιθανότητα, συνεργοί των δύο δολοφόνων, να είχαν πιάσει με το αυτοκίνητό τους τον χώρο έξω από το σπίτι του, ώστε να τον εξαναγκάσουν να εκτεθεί περπατώντας για κάποια λεπτά μόνος του στον δρόμο, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους δύο εκτελεστές να φτάσουν στο σημείο της δολοφονίας.

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών δυο «αδέσποτες» σφαίρες

Σε πολυκατοικία που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 μέτρων από το σημείο όπου εκτελέστηκε ο δημοσιογράφος, οι κάτοικοι εντόπισαν τα σημάδια από τις σφαίρες που δεν βρήκαν τον στόχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, μετά την οδό Σακελαρίου, οι αδίστακτοι δολοφόνοι πέρασαν την οδό Άνινου όπου βρίσκεται το σπίτι του Γιώργου Καραϊβάζ και στάθηκαν στην οδό Μουλοπούλου, όπου βρίσκεται το παρκάκι στο οποίο έστησαν καρτέρι στο θύμα τους.

Από τα στενά μέχρι την κεντρική λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν με άνεση. Οι Αρχές φαίνεται να γνωρίζουν το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών, οι οποίοι φαίνεται να εξαφανίστηκαν μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος.