Αναδρομικά σε συνταξιούχους που πήραν μειωμένο ΕΚΑΣ λόγω περικοπών βάσει εισοδηματικών κριτηρίων πριν καταργηθεί από τον Ιανουάριο του 2020 προβλέπει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά!

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με τη συγκεκριμένη απόφασή του έκρινε παράνομη την περικοπή του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχο από 230 ευρώ στα 86 ευρώ λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Δεδομένου ότι οι περικοπές αυτές έγιναν πριν από το 2020, όταν καταργήθηκε με νόμο η εισοδηματιή στήριξη προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά απο την ημερομηνία της περικοπής μέχρι και την ψήφιση του νόμου. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμη ένα δικαστικό πρηγούμενο για τη δικαίωση και άλλων συνταξιούχων που έχουν προσφύγει για τον ίδιο λόγο.

Τονίζεται ότι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) καταβαλλόταν με εισοδηματικά κριτήρια σε χαμηλοσυνταξιούχους και καταργήθηκε από 1/1/2020. Αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι το είχαν απολέσει ήδη τα έτη 2015-2016, ενώ οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι (μετά τον Μάιο 2016) με ρητή απαγόρευση του νόμου δεν το ελάμβαναν. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 είχε δεσμευτεί για την περικοπή του και την εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ (συνολικά) έως το τέλος του 2019 από τη συγκεκριμένη μη ανταποδοτική προνοιακή παροχή. Η κατάργησή του από 1/1/2020 ψηφίστηκε τελικά με ν νόμο Κατρούγκαλου.

Κύμα προσφυγών

Την ίδια ώρα νέο κύμα δικαστικών προσφυγών για τα αναδρομικά στα «κομμένα» δώρα και στις επικουρικές συντάξεις -τα οποία αφορούν 1,3 εκατ. συνταξιούχους – βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει και της απόφασης του ΣτΕ η οποία ανεμένεται να εκδοθεί το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Οι προσφεύγοντες έχουν μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν, δεδομένου ότι κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν  τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου (υπ’ αριθ. 1439/2020). Δηλαδή καταβλήθηκαν πρόσφατα τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αλλά δεν δόθηκαν οι επιστροφές από τις περικοπές στα δώρα, που αφορούν το σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων, και τις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα για το ίδιο θέμα καταγράφονται δικαστικές αποφάσεις (πρωτοδικεία) υπέρ των συνταξιούχων.

Μάλιστα πρόσφατα, με τρεις νέες αποφάσεις του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι «η κυβέρνηση υποχρεούται να δώσει 800 ευρώ για τα δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους». Πρόκειται για αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που αποτελούν μεγάλη δικαίωση για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν αποκλειστεί παράνομα από τα αναδρομικά του 11μήνου.

Με τη δημοσίευση τέτοιων αποφάσεων, ουσιαστικά, τα πρωτοδικεία καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει ορθά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τα εν λόγω αναδρομικά.