Τι θα πρέπει να κάνεις αν πρηστείς σε κάποιο σημείο του σώματός σου μετά τον εμβολιασμό ή ακριβώς στο σημείο όπου έκανες το εμβόλιο; Οι ειδικοί απαντούν και ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με το CDC υπάρχουν κάποια αναμενόμενα συμπτώματα και κάποια για τα οποία καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί προειδοποιούν τους ασθενείς να είναι σε εγρήγορση για:

  • συνεχή δύσπνοια ή συριγμό,
  • ερυθρότητα, πρήξιμο ή κνησμό σε περιοχές του σώματος πέρα από το σημείο της ένεσης,
  • ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τυχόν πρήξιμο σε χείλη, μάτια ή γλώσσα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου απαιτείται θεραπεία με επινεφρίνη ή νοσηλεία, αυτό είναι γνωστό ως αναφυλαξία. Πιθανότατα θα μείνετε για σύντομη παρακολούθηση 15 λεπτών μετά το εμβόλιο COVID-19 για να δείτε εάν έχετε άμεση αντίδραση.

Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε τέτοια αντίδραση

Εάν αντιμετωπίσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και να μην κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

“Εάν η αντίδραση ήταν μετά από εμβόλιο mRNA COVID-19 (είτε Pfizer-BioNTech είτε Moderna), θα πρέπει να μην κάνετε τη δεύτερη δόση ενός από αυτά τα εμβόλια”, αναφέρει το CDC.

«Μια άμεση αλλεργική αντίδραση συμβαίνει εντός 4 ωρών από τον εμβολιασμό και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φουσκάλες, πρήξιμο και συριγμό (αναπνευστική δυσχέρεια)», σημειώνει το CDC. «Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο και για περισσότερη φροντίδα και συμβουλές”.

Τι πρέπει να ξέρεις για το πρήξιμο στο χέρι που εμβολιάστηκες

Μερικοί αναπτύσσουν κοκκινίλα, φαγούρα, πρήξιμο ή επώδυνο εξάνθημα στο σημείο της ένεσης, λέει το CDC. Το εξάνθημα (γνωστό και ως “χέρι COVID”) μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότερες αναφορές για το «χέρι COVID» ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο Moderna, γι’ αυτό ορισμένοι το αποκαλούν «χέρι Moderna».

Η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, δήλωσε πρόσφατα στο Dermatology Times: “Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι με το εμβόλιο της Moderna, οι άνθρωποι βλέπουν δερματικές αντιδράσεις στο εμβολιασμένο χέρι να εμφανίζονται όχι εντός ωρών ή μιας ημέρας, αλλά ακόμα και 8 ημέρες αργότερα. Λίγοι που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν επίσης αυτό το καθυστερημένο εξάνθημα”.

Ωστόσο, το CDC δεν θεωρεί ότι το «χέρι COVID» είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως το πρήξιμο των χειλιών, των ματιών ή της γλώσσας. Έτσι, όσοι έχουν αυτή την αντίδραση μπορούν άνετα και με ασφάλεια να κάνουν τη δεύτερη δόση.