Γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου 1948 στην ιρλανδική επαρχία Donegal και μέχρι σήμερα θεωρείται από τους κορυφαίους κιθαρίστες που πέρασαν ποτέ από τη μουσική.

Σε ηλικία εννέα ετών παρακολούθησε τον Έλβις Πρίσλεϋ στην τηλεόραση και ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τη μουσική. Αποφάσισε να μάθει κιθάρα μόνος του και τα κατάφερε. Στα δώδεκά του, κέρδισε έναν μουσικό διαγωνισμό και ως έπαθλο απέκτησε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα.

Την ημέρα που την πήρε στα χέρια του, φωτογραφήθηκε γεμάτος περηφάνια, μπροστά από τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας.

Το 1961 απέκτησε την αγαπημένη του «Battered Strat«, την οποία αποχωρίστηκε μόνο όταν απεβίωσε. Πρόκειται για την κιθάρα Stratocaster, η οποία λέγεται ότι ήταν η πρώτη του είδους της στην Ιρλανδία. Ο νεαρός κιθαρίστας την αγόρασε κατά τύχη σε κάποιο κατάστημα στο Κορκ της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την συγκεκριμένη κιθάρα την είχε παραγγείλει κάποιος άλλος, αλλά όταν είδε το χρώμα της, απογοητεύτηκε και την άφησε στο κατάστημα. Έτσι, βρέθηκε στα χέρια του κορυφαίου μουσικού, ο οποίος την αγόρασε για μόλις εκατό λίρες.

Στα δεκαέξι του σχημάτισε το δικό του μπλουζ συγκρότημα, με τους οποίους έπαιξε στη Γερμανία και την Ισπανία ενώ πριν κλείσει τα είκοσι, έγινε παγκόσμια γνωστός με τους Taste, συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1966. Κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ ενώ εμφανίστηκαν σε μερικά από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ της εποχής και οι περιοδείες τους έφτασαν στην Αμερική.

Το 1970 ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα μαζί με άλλους μουσικούς και έναν χρόνο μετά κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, που έφερε ως τίτλο τ’ όνομά του.

Το άλμπουμ έφτασε στο #40 των βρετανικών τσαρτ, ενώ παράλληλα άρχισε να γίνεται περιζήτητος σε Ευρώπη και Αμερική. Την δεκαετία του 1980 είχε ήδη φτάσει στο απόγειο της καριέρας.

Πρόκειται φυσικά για τον αείμνηστο κιθαρίστα Ρόρι Γκάλαχερ (Rory Gallagher).