Χαράσσοντας τη διαδρομή προς την πολυπόθητη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, η Ελλάδα έχει θέσει σε πρώτο πλάνο το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών – δηλαδή, τα περιβόητα «start-ups». Όμως παρά το γεγονός ότι από τη χώρα μας δεν λείπουν οι καλές ιδέες, ενώ τα start-ups θεωρείται ότι μπορούν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα υφιστάμενων κλάδων και να φέρουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας στο επόμενο στάδιο, μέχρι πρόσφατα απουσίαζε μια καίρια προϋπόθεση: Οι ουσιαστικές συνεργασίες μεταξύ μεγάλων και εδραιωμένων ομίλων, που κατέχουν τους πόρους και την τεχνογνωσία, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον αυτή η τάση αρχίζει να αντιστρέφεται, καθώς ορισμένοι από τους σημαντικότερους ομίλους της ελληνικής αγοράς δείχνουν την έμπρακτη στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της χώρας και προχωρούν σε ουσιαστικές επενδύσεις. Ένα από τα πιο πρόσφατα και ενδεικτικά παραδείγματα, είναι και η πρόσφατη απόφαση του Ομίλου Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, να επενδύσει στο νεοφυές οικοσύστημα, και συγκεκριμένα σε μια από τις πλέον υποσχόμενες ελληνικές scale-ups: Την πλατφόρμα Douleutaras.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Olympia συμμετέχει ως βασικός επενδυτής στον νέο γύρο χρηματοδότησης της Douleutaras, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχει επιτύχει η πλατφόρμα στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της, αλλά και το πνεύμα καινοτομίας και εξωστρέφειας που τη διακατέχει – στοιχεία που μοιράζεται με τον Όμιλο.

Εξηγώντας το σκεπτικό της επένδυσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Olympia, Ρόμπυ Μπουρλάς, δήλωσε: «Επενδύουμε επιλεκτικά σε scale-ups που χαρακτηρίζονται από καινοτομία, δημιουργικότητα και πάθος για τον πελάτη τους, αξίες που είναι στο DNA του ομίλου μας. Με τη δική μας στήριξη, η πλατφόρμα θα επιδιώξει την περαιτέρω ανάπτυξή της στο εξωτερικό, αλλά και στρατηγικές συνεργασίες σε Ελλάδα και Κύπρο».

Πού έγκειται η καινοτομία της Douleutaras;

Σε μια απλή ιδέα που πλαισιώθηκε με τον… κατάλληλο αλγόριθμο. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ελληνική αγορά παροχής οικιακών υπηρεσιών ήταν μέχρι τότε κατακερματισμένη, η πλατφόρμα δημιούργησε ένα ψηφιακό περιβάλλον διασύνδεσης των υποψήφιων πελατών με τους καταλληλότερους επαγγελματίες, τη στιγμή που η υπηρεσία ήταν απαραίτητη. Έτσι, αφαίρεσε την παραδοσιακή ταλαιπωρία από την εξίσωση των οικιακών εργασιών και πρόσφερε μια σύγχρονη λύση, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη.

Ο προηγμένος αλγόριθμος της πλατφόρμας, προτείνει στον εκάστοτε επισκέπτη σε πραγματικό χρόνο τους διαθέσιμους και αξιόπιστους επαγγελματίες που βρίσκονται στην περιοχή του, ενώ παράλληλα στηρίζει τους επαγγελματίες στην καθημερινότητά τους, προσφέροντάς τους έναν «ψηφιακό βοηθό».

Ο Douleutaras ετοιμάζεται για ένα «ηρωικό» μέλλον

Πώς θα μοιάζει, λοιπόν, η επόμενη ημέρα μετά και από τη σημαντική επένδυση του Ομίλου Olympia; Με τους νεοαποκτηθέντες πόρους και την τεχνογνωσία του Ομίλου, ο Douleutaras μετασχηματίζεται σε «EasyHero», ενώ παράλληλα επεκτείνει την τεχνολογική του καινοτομία, προσθέτοντας νέες τεχνολογικές δυνατότητες στην υφιστάμενη πλατφόρμα του – και στοχεύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών. Ταυτόχρονα, με τις «πλάτες» ενός ισχυρού επενδυτικού ομίλου, που έχει εκτενή παρουσία σε δεκάδες αγορές του εξωτερικού, προετοιμάζεται για τα δικά του βήματα προς τις διεθνείς αγορές.

Η κίνηση αυτή είναι και η πλέον ενδεδειγμένη, αφού στη μέχρι σήμερα πορεία της στην ελληνική αγορά, η πλατφόρμα έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει τις προσδοκίες, έχοντας αναπτύξει ένα οικοσύστημα με περισσότερους από 3.700 επαγγελματίες από όλο το φάσμα εργασιών για το σπίτι και έχοντας ήδη συγκεντρώσει 75.000 αξιολογήσεις χρηστών. Μέχρι σήμερα, η scale-up έχει διαχειριστεί 880.000 αιτήματα χρηστών και έχει ξεπεράσει τις 275.000 εκτελεσμένες εργασίες σε έξι πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Η επιτυχημένη πορεία της έχει επισφραγιστεί και από πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) που διαπίστωσε ότι ο Douleutaras αποτελεί την πρώτη επιλογή των καταναλωτών ανάμεσα στις εξειδικευμένες πλατφόρμες εύρεσης επαγγελματιών.