Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και αρκετά χρόνια ήθελε να οικειοποιηθεί την παράδοση της «δημοκρατικής παράταξης» όπως αυτή κατοχυρώθηκε ιστορικά από το χώρο του κέντρου και του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπαν μέσω αυτής της διαδικασίας να γίνεται προσπάθεια από τον κ. Τσίπρα να περιθωριοποιήσει το αριστερό προφίλ του κόμματος και να το στρέψει προς την κεντροαριστερά, ο κ. Τσίπρας επέμεινε και επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από το 2012 φλερτάρει με την 3η Σεπτέμβρη

Αυτή η διαδικασία είχε στην πραγματικότητα ξεκινήσει μετά τις εκλογές του 2012 όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα τη χρονιά εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε αντι-εκδήλωση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη.

Μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση και του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία υπήρξε και η προσέγγιση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα όπου ο κ. Τσίπρας παίρνει μέρος στις συνόδους του ως παρατηρητής.

Μάλιστα στις αντιπαραθέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε συχνές αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο και την φιλελεύθερη παράταξη.

Εσχάτως δε τέτοιες αναφορές γίνονται συχνά πυκνά, ανάλογα βέβαια το ακροατήριο που έχει απέναντί του ο Αλέξης Τσίπρας.

Το τέχνασμα της «δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς»

Βέβαια στις εσωκομματικές αντιδράσεις περί πασοκοποίησης και κυρίως στα αρνητικά αντανακλαστικά που δημιουργεί σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ η κεντροαριστερή ταυτότητα, ο κ. Τσίπρας είχε κάνει λόγο για «δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς» θέλοντας έτσι να εμφανιστεί ως συνεχιστής ουσιαστικά δύο διαφορετικών πολιτικών παραδόσεων που ιστορικά σε πολλές περιπτώσεις είχαν και σχέσεις αντιπαλότητας.

Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική αυτή του κ. Τσίπρα προσαρμοζόταν στο στόχο της άλωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ κατά τα χρόνια της κρίσης μέχρι και σήμερα.

Μέσω …17 Νοέμβρη

Ειδικότερα δε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε μια άνευ προηγουμένου καπηλεία της ιστορίας της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ μέσω της… ιστορίας της τρομοκρατικής οργάνωσης 17η Νοέμβρη.

Στο πλαίσιο της απάντησής του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για συκοφαντία της παράταξης που εκπροσωπεί. Βεβαίως έκανε αναφορά στην παράδοση και σε πρόσωπα σύμβολα του ιστορικού παρελθόντος της Αριστεράς αλλά δεν περιορίστηκε εκεί.

«Ανεβήκατε για άλλη μια φορά σε αυτό εδώ το βήμα με στόχο να διχάσετε, με στόχο να κατατάξετε… μια παράταξη που όχι μόνο κυβέρνησε τη χώρα τεσσέραμισι χρόνια, όχι μόνο πήρε το 32% του ελληνικού στις τελευταίες εκλογές, αλλά μια παράταξη που έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία» είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε:

Οι ρίζες της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης

«Και θα έπρεπε τουλάχιστον αυτή την ιστορία να τη σέβεστε –όχι εμένα, εγώ την εκπροσωπώ, κάποια στιγμή θα την εκπροσωπήσει κάποιος άλλος, έτσι γίνεται. Αλλά ήρθατε εδώ, με έναν διχαστικό λόγο, απέναντι στην δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου που έχει βαθιές ρίζες και ιστορία. Και αυτό θα πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Διότι αυτή η παράταξη έχει αγώνες για την ελευθερία για τη δημοκρατία με ανοιχτό το πρόσωπο όχι με κουκούλες».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να πω ευθύς εξαρχής ότι σέβομαι την οικογένεια Μπακογιάννη, την κυρία Μπακογιάννη, ακόμα και όταν μας ασκεί άδικη κριτική. Αλλά αυτό θα πρέπει να σταματήσει από εσάς κύριε Μητσοτάκη που έχετε ευθύνη είστε Πρωθυπουργός… Να σταματήσετε να ταυτίζετε όλους όσους έχουν αγωνία για το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά δικαιώματα, όλους όσοι δεν θέλουν να γίνει ήρωας ένας τρομοκράτης δολοφόνος πεθαίνοντας από απεργία πείνας σε μια φυλακή με ό,τι κινδύνους έχει αυτό».

Τότε το ΠΑΣΟΚ, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εργαλειοποιεί αυτά τα ζητήματα και προχώρησε παραπέρα συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα και το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος ως αντιπάλους της ΝΔ για την οποία όπως είπε ο κ. Τσίπρας «έχει μια μακριά ιστορία ως παράταξη» στη σύνδεση των πολιτικών της αντιπάλων με την 17Ν.

«Θυμίζω τι έγραφαν οι εφημερίδες της παράταξής σας το 1988-89: “Χτύπησε η πασοκική 17Ν” στη δολοφονία Μπακογιάννη, “Στο ΠΑΣΟΚ ο εκτελεστής”, “Όλοι δείχνουν ΠΑΣΟΚ”, “Φίλοι του Λαλιώτη οι τρομοκράτες”. Αυτή είναι η παράδοσή σας, να θέλετε να σπιλώνετε, να συκοφαντείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. να εργαλειοποιείτε μια υπόθεση δημοκρατίας που έχει καταδικάσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτός που ήταν βασικός εκφραστής αυτής της θεωρίας ήταν ο άλλοτε συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πάντως η αποστροφές αυτές στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Αντρέα Λοβέρδου ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Δεν του ανήκει, δεν πιστεύει στα ιδανικά της

Με ανάρτησή του στα social media ο κ. Λοβέρδος έγραψε:

«Πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Α. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει σε αυτήν. Δεν πιστεύει στα ιδανικά της».

Στην ανάρτηση που ήταν αναπαραγωγή παλιότερης αντίστοιχης δήλωσης που είχε κάνει με ανάλογη αφορμή ο Αντρέας Λοβέρδος προσέθετε πολύ χαρακτηριστικά για τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σε καμία από τις ιστορικές της περιόδους οι ομοϊδεάτες του κι αυτός δεν ήταν σύμφωνοι. Ρωτήστε τους για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, για τον Γεώργιο και τον Αντρέα Παπανδρέου και θα καταλάβετε καλά την καπηλεία».