Την δύναμη ψυχής που δείχνει η Ιωάννα που δέχθηκε την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι πέρυσι τον Μάιο αλλά και το δρόμο που έχει να διανύσει μέχρι την αποκατάσταση των εγκαυμάτων της περιέγραψε η γιατρός της, Μαρία Καλοφώνου, στο «Πάμε Δανάη!».

«Ψυχολογικά, η Ιωάννα έκανε απίστευτη δουλειά με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, που συνεχίζεται. Έχει μια πολύ σταθερή βάση χαρακτήρα που στηρίζει ακόμα και εμάς. Αυτό που περνάει είναι αδιανόητο. Όμως έχει στο πλευρό της πολύ κόσμο» σημείωσε η πλαστική χειρούργος, διευθύντρια Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Θριάσιο.

«Η Ιωάννα είναι εκεί, στρατιώτης, πηγαίνει στις μετρήσεις, συμμετέχει, βοηθά λέει τη γνώμη της. Είναι παρούσα και ενεργή» πρόσθεσε και μίλησε για το δέσιμο που απέκτησε με την Ιωάννα:

«Κάνω τη δουλειά μου. Αλλά σε αυτά τα περιστατικά αναγκαστικά δημιουργείται δεσμός, γιατί ζούμε καθημερινά ο ένας με τον άλλον. Και έχουμε ανάγκη να στηρίζω τους ασθενείς μου και να με στηρίζουν. Και με την Ιωάννα ήταν καταπληκτικό το πόσο βοήθησε».

Σύμφωνα με την κ. Καλοφώνου η Ιωάννα έχει να διανύσει ακόμα μακρύ δρόμο ως προς την αποκατάστασή της. «Τελειώσαμε το πρώτο κομμάτι, να σώσουμε τη ζωή της, να επουλώσουμε τα τραύματά της, να κλείσουν οι μεγάλες πληγές που είχε σε όλο το σώμα, όχι μόνο στο πρόσωπο. Υπέστη καταστροφή σε πολύ μεγάλη έκταση και βάθος. Έχει δουλειά μπροστά της. Για αποκατάσταση και αισθητική και λειτουργική».

Μάσκα

Η γιατρός, εξήγησε τι είναι η μάσκα που φοράει η Ιωάννα, η οποία δημοσιεύτηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε περιοδικό.

«Είναι σκληρή μάσκα που πιέζει τις μετεγκαυματικές ουλές, να γίνουν πιο λείες, να μην είναι φουσκωμένες, να βελτιωθεί το χρώμα τους και να μειωθούν τα τραβήγματα που προκαλούν οι ουλές. Πρέπει να τη φορά όσο μπορεί περισσότερο τη μάσκα» εξήγησε, υπογραμμίζοντας ότι η Ιωάννα φοράει στο σώμα της πιεστικά ενδύματα.

Στο ερώτημα εάν μετά την αποκατάσταση η Ιωάννα θα δει το πρόσωπό της όπως ήταν, η γιατρός ήταν ξεκάθαρη. «Όχι. Ακόμα και αν σαν εικόνα, αρχίσει να μοιάζει, να είναι εικόνα αποδεκτή, η ποιότητα του δέρματος θα είναι υπολοιπόμενη, γιατί δεν θα είναι φυσιολογικό δέρμα».